Er der noget mere udmattende end at stå ansigt til ansigt med en kæmpe stabel beskidte tallerkener, glas og bestik? 

Hvis du ikke ejer en opvaskemaskine, kan det blive en lang og hård kamp. Du kan dog heldigvis gøre arbejdet en del lettere med det rigtige hjælpemiddel. 

Noget af det smarteste, du kan anskaffe dig til køkkenet, er et opvaskestativ. Denne simple konstruktion gør opvasken meget nemmere, og så er det faktisk også mere sanitært at tørre dit rengjorte bestik og tallerkener af med et opvaskestativ fremfor et viskestykke. 

Vi har fundet frem til nogle af de bedste opvaskestativer på markedet, så du kan gøre rent efter det næste middagsselskab uden dikkedarer.

De bedste opvaskestativer i 2023:

 • Joseph Joseph opvaskestativ Extend – Et smart opvaskestativ
 • Present Time Dish – opvaskestativ i guld
 • Joseph Joseph Flip-Up opvaskebakke – godt alternativ til pladskrævende opvaskestativer
 • Funktion Opvaskestativ i bambus – opvaskestativ i træ med naturligt look

Funktion Opvaskestativ i bambus – opvaskestativ i træ med naturligt look

 • Antibakterielt materiale

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.


Dette opvaskestativ fra Funktion er ét af de mere æstetiske opvaskestativer på denne liste. Det skyldes, at det er skabt af bambus, og dermed opnår du et meget friskt og naturligt look i dit køkken. Bambus er også et godt materiale at vælge, da det er antibakterielt er derfor i høj grad afværger bakteriedannelse på stativet.

Funktion Opvaskestativ har en klassisk opbygning, der gør det nemt at placere mange tallerkener og glas på én gang. Der følger dog ikke en selvstændig beholder til bestik med, men den mindste del af stativet er oplagt at placere knive, piskeris og paletknive i.

Opvaskestativet kan nemt klappes sammen, når det ikke længere skal bruges, og det fylder ikke meget – men det kommer dog på bekostning af, at der heller ikke medfølger en bakke, der fanger det overskydende vand.

Fordele

 • Naturligt udtryk med sin opbygning af bambus
 • Sammenklappeligt for let opbevaring
 • Moderne og enkelt udtryk
Ulemper

 • Der medfølger ikke bakke til overskydende vand
 • Der er ikke en selvstændig plads til bestik

Specifikationer

 • Farve: Træ
 • Materiale: Bambus
 • Bredde: 35 centimeter
 • Længde: 42 centimeter
 • Type: Opvaskestativ
 • Tåler opvaskemaskine: Nej
 • Kan foldes sammen: ja


Hvad er et opvaskestativ?

Et opvaskestativ er et værktøj, der bruges til effektivt at organisere og tørre opvasken. Den kan bestå af flere niveauer fyldt med slidser, der kan rumme en række forskellige tallerkener, kopper og redskaber. Dette giver dig mulighed for nemt at finde den skål eller det redskab, du har brug for, samtidig med at du sparer tid og plads i dit køkken. Mange modeller er justerbare, så de passer til enhver bordplade størrelse, hvilket gør dem til et godt valg for alle, der ønsker at bruge deres plads i køkkenet bedst muligt.

Hvad er den mest hygiejniske måde at tørre sin opvask på?

Det er ikke for ingenting, at mange danskere vælger at have et opvaskestativ stående i køkkenet. Ud over at det er meget nemmere at tørre sine rengjorte tallerkener og bestik på et vaskestativ, så er det faktisk også mere sanitært og hygiejnisk at tørre tingene af på denne måde.Hvis man skal lave et hierarki over, hvilken metode der er bedst, når køkkenudstyret skal tørre af, vil det nogenlunde se sådan ud:

 1. Vaskemaskinens tørrefunktion
 2. Lufttørre ned vaskestativ
 3. Tørre af med et viskestykke

Det er ikke alle, der har plads eller råd til en opvaskemaskine, og derfor er et opvaskestativ det oplagte sekundære valg. Viskestykker kan nemlig være mange bakterier på sig, fordi vi ikke vasker vores viskestykker nok, og når du så tørrer dine tallerkener af med dette stof, kan bakterierne blive transporteret med. Et opvaskestativ er derfor det perfekte valg, hvis du ikke er indehaver af en opvaskemaskine.Kilde: Realsimple.com

Hvordan og hvor ofte skal opvaskestativet vaskes?

Selvom dine tallerkener og bestik meget gerne skulle være rengjort, når de stilles til lufttørring, så kan bakterier af og til også snige sig op på opvaskestativet. Det skyldes ikke nødvendigvis, at du er dårlig til at gøre rent, men det kommer i stedet af, at opvaskestativet i lang tid ad gangen er fugtigt og vådt. Det kan over tid skabe grobund for aflejringer og bestemte bakterier, og derfor bør du regelmæssigt gøre dit opvaskestativ rent.Ideelt set bør du give dit opvaskestativ en hurtig rengøring, hver gang der ikke står noget til tørre på det. Mindst én gang om ugen bør du finde sæben og en opvaskebørste frem og give den et ordentligt skrub. Skil dit opvaskestativ fra hinanden så godt du nu kan, børst alle overflader, og lad det så stå til tørre igen.Hvis der over tid begynder at danne sig rust på dit opvaskestativ, skal du måske overveje at skifte det ud. Når først rust begynder at sprede sig på metal, kan det være meget svært at få væk igen, og det kan give mærker og pletter på dine tallerkener. Heldigvis er de fleste opvaskestativer skabt af rustfrit stål.Kilde: Apartmenttherapy.com

Hvor er der flest bakterier i hjemmet?

Det er vigtigt at have styr på hygiejnen, for der kan faktisk være mere ulækkert i dit køkken, end du lige tror. En undersøgelse lavet af hygiejneorganisationen NSF International har vist, at toilettet er langt mere renligt og mindre fyldt med bakterier end køkkenet, og det er især grydesvampen, opvaskebørsten og opvaskestativet, der bærer mange bakterier.Undersøgelsen viser, at der på 86% af alle målte opvaskestativer blev fundet mug og sporer, og 77% af dem indeholdt endda coliforme bakterier, der kan komme fra afføring. Det understreger bare, hvor vigtigt det er at gøre sit opvaskestativ rent regelmæssigt. Du kan komme langt med at hælde noget kogende vand ud over dit opvaskestativ af. Kogende vand dræber nemlig bakterier, og på den måde kan du slippe for de værste syndere på en hurtig og effektiv måde.Kilde: Samvirke


Beskrivelser af kilder og tests

Vi håber, du fornemmer, at der ligger et stort arbejde bag denne artikel. Vi ønsker at give dig en objektiv vurdering af samtlige produkter, og derfor læner vi os både op ad officielle forbrugerråd, eksterne eksperter samt forbrugernes egne anmeldelser på tværs af danske såvel som internationale webshops. Vores research-team har gransket markedet og undersøgt alle relevante kilder.

I vores arbejde har vi anvendt følgende brugeranmeldelser:

Amazon

Amazon er en international markedsplads for handel, hvor du kan finde alt fra film og musik til haveredskaber, bøger, tøj, smykker og køkkenredskaber. Hos Amazon kan køberne efterlade bedømmelser af de varer, de har købt, og bedømmelserne kan komme andre potentielle købere til gode. Her drejer det sig om modellerne Joseph Joseph Extend, Joseph Joseph Flip-Up og YAMAZAKI opvaskestativ.

Anmeldelser af Joseph Joseph Extend blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af Joseph Joseph Flip-Up blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af YAMAZAKI opvaskestativ blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Google

Google er en af verdens mest brugte søgemaskiner, der løbende har føjet andre tjenester og services til, som brugerne kan benytte sig af. Det gælder for eksempel Google Shopping, hvor potentielle købere kan se information og anmeldelser af et givent produkt, før de vælger, om de vil købe det. Her drejer det sig om følgende opvaskestativer, som brugerne har skrevet anmeldelser af:

Anmeldelser af Joseph Joseph Extend blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af Day opvaskestativ blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af Present Time opvaskestativ blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af Joseph Joseph Flip-Up blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

Anmeldelser af YAMAZAKI opvaskestativ blev fundet: September 2021
Du kan læse anmeldelserne
her

FAQ

Hvorfor skal jeg bruge et opvaskestativ?

Det har vist sig, at lufttørring er én af de mest effektive og sanitære måder at tørre sit rengjorte bestik og tallerkener. Med et opvaskestativ har du et fast redskab stående klar lige ved siden af køkkenvasken.

Hvad er fordelene ved at vaske op i hånden?

Når du vasker dine tallerkener og bestik op i hånden, kan du spare på mange ressourcer i forhold til at bruge en opvaskemaskine. Du behøver ikke at bruge særlig meget vand.

Skal jeg bruge varmt vand, når jeg vasker op?

Det giver god mening at bruge lunkent vand, når du vasker op, da fedt bliver lettere opløst og skilt ad, og sæben har nemmere ved at fordele sig. Men vandet behøver ikke at være brandvarmt.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Joseph Joseph Flip-Up opvaskebakke

 • 4.4 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Amazon.com
 • 4.4 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Google


Producenten Joseph Joseph indtager endnu en plads på denne liste over de bedste opvaskestativer – men denne gang er der dog ikke tale om et opvaskestativ, men derimod om en opvaskebakke. For i modsætning til de andre produkter på denne liste, så mener Joseph Joseph, at du kan komme langt med en bakke, der ikke tager for meget plads.

Det smarte ved denne opvaskebakke er, at – som navnet antyder – du kan flippe nogle pinde op på pakken, så du kan lade dine tallerkener stå oprejst. Det er ikke fordi, der er plads til utroligt mange tallerkener, men hele ideen med Joseph Joseph Flip-Up opvaskebakke er også, at den skal kunne klare dagligdags service.

Bakken er dog udstyret med et praktisk dræn, der gør det nemt at lade det overskydende vand sive tilbage i køkkenvasken. Når du er færdig med at bruge denne opvaskebakke, kan du klippe pindene ned igen og stille den væk – nemt og hurtigt. Denne opvaskebakke er dermed oplagt til køkkener, hvor der ikke er meget plads at give af.

Fordele

 • Pinde kan flippes op så der er plads til tallerkener
 • Udstyret med praktisk dræn
 • Perfekt til køkkener med lidt plads
Ulemper

 • Der er ikke plads til mange tallerkener på én gang

Specifikationer

 • Farve: Mørk grå
 • Materiale: Plast
 • Bredde: 32 centimeter
 • Længde: 40 centimeter
 • Tykkelse: 2,5 centimeter
 • Type: Opvaskebakke

Joseph Joseph opvaskestativ Extend – Et smart opvaskestativ 

 • 4,6 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Amazon.uk.co
 • 4,5 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Google

Joseph Joseph Extend er ét af de smartere opvaskestativer på denne liste, der bærer et moderne og funktionelt look. Det er i sandhed designet til at skulle være en stor hjælp ved siden af køkkenvasken, og det afspejler sig i de mange funktioner, der er ved dette opvaskestativ.Stativet har en fin størrelse – måske ikke ligefrem det største af sin slags – og det optager ikke for meget plads. Men hvis du skal presse flere tallerkener og service ned i det, kan det nemt udvides. Der står også en bestikholder, der indeholder knivslisse i det ene rum, og denne bestikholder kan du flytte rundt på efter behov. Når du ikke længere skal bruge opvaskestativet, kan du nemt skille det ad og gemme det væk i køkkenskabet.Det smarteste ved Joseph Joseph Extend opvaskestativ er nok, at det har et funktionelt drænsystem, du kan indstille på flere måder. Det er vigtigt at kunne lede vandet væk fra stativet og tilbage i vasken, og med dette opvaskestativ har du mulighed for at indstille det på 3 forskellige måder.

Fordele

 • Kan udvides for at give plads til endnu mere ren service
 • Justerbart dræn
 • Bestikholder med knivslisse kan flyttes
 • Kan skilles ad for let opbevaring
Ulemper

 • Der er ikke plads til så mange tallerkener i forhold til andre stativer

Specifikationer

 • Farve: Stål og grå
 • Materiale: Plastik og rustfrit stål
 • Bredde: 41 centimeter
 • Højde: 11,5 centimeter
 • Dybde: 36,5 centimeter
 • Type: Opvaskestativ
 • Kan foldes sammen: Ja

Present Time Dish

 • 4,2 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Google

Present Time Dish opvaskestativ


Present Time Dish opvaskestativ føles på mange måder som den udvidede og smukkere version af opvaskestativet fra Day. De minder i høj grad om hinanden – simple og uden mange smarte funktioner – men for lidt flere penge får du et smukkere udtryk med dette opvaskestativ.

Present Time Dish opvaskestativ er nemlig skabt i iøjefaldende messing, der giver et moderne og rustikt look i dit køkken. I den simple og praktisk opbygning er der plads til, at du kan stille mange tallerkener og glas til tørring, og så hænger der en kurv til bestikket på siden, så du nemt kan sortere i dine knive og gafler.

Under Present Time Dish opvaskestativ er der en hvid bakke, der fanger alt det overskydende vand, og når du er færdig med at tørre dit service af, kan du hurtigt klappe opvaskestativet sammen.

Fordele

 • Æstetisk smuk og messingfarvet
 • Simpel og praktisk opbygning
 • Kurv til bestik hænger på siden
Ulemper

 • Indeholder ikke mange andre smarte funktioner
 • En del dyrere

Specifikationer

 • Farve: Messing og hvid/Sort
 • Materiale: Messing og plastik
 • Bredde: 36,5 centimeter
 • Højde: 29,5 centimeter
 • Dybde: 23,5 centimeter
 • Type: Opvaskestativ
 • Kan foldes sammen: Ja

Day opvaskestativ

 • 4,0 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Google

Day opvaskestativ


I modsætning til Joseph Joseph Extend opvaskestativ indeholder dette stativ fra Day ikke nær så mange funktioner. Det er meget mere simpelt og minimalistisk i sin opbygning, men det er også her, charmen ligger. For Day opvaskestativ er nemlig et simpelt redskab, der udfører sin ene opgave: At stille dit rengjorte service til tørring på en nem og hurtig måde.
Metalstativet står på en sort plastikbakke, der opfanger alt det overskydende vand, og når du er færdig med at tørre dit service, kan du hurtigt hælde vandet fra. Opvaskestativet er nemt at folde sammen til at fylde ingenting, og du kan derfor hurtigt gemme det væk i dit køkken.

Fordele

 • Simpelt og funktionelt design
 • Kan foldes sammen, så det fylder minimalt 
 • Bakke under stativet fanger vandet
Ulemper

 • Indeholder ikke mange funktioner

Specifikationer

 • Farve: Sort og metal
 • Materiale: Metal og plastik
 • Bredde: 43 centimeter
 • Højde: 23 centimeter
 • Dybde: 32 centimeter
 • Type: Opvaskestativ
 • Kan foldes sammen: Ja

YAMAZAKI opvaskestativ – lille, kompakt og praktisk opvaskestativ

 • 4.8 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Google
 • 4.7 ud af 5 stjerner i brugeranmeldelser hos Amazon.com

YAMAZAKI opvaskestativ


Det sidste opvaskestativ på denne liste kommer fra YAMAZAKI, og det er et meget enkelt, praktisk og lille stativ, der kan indeholde det meste af dagligdagens forbrug. Det kommer i en kridhvid farve, der giver en meget sanitær følelse, og metalstativet og plastikbakken er to separate enheder, der kan skilles ad.

Under bakken er der et dræn, der fanger og leder det overskydende vand ud i køkkenvasken. Det smarte ved denne bakke er, at du faktisk kan dreje drænet og indstille det i dén retning, du ønsker. Samtidig følger der også en bestikholder med, som du kan have stående inde i stativet, men som du også kan hænge ude på siden og dermed give dig mere plads til dine tallerkener og glas.

Fordele

 • Bakke og stativ er 2 særskilte enheder
 • Dræn der kan drejes rundt
 • Bestikholder kan hænge på siden
Ulemper

 • Ikke nær så stort som andre opvaskestativer

Specifikationer

 • Farve: Hvid
 • Materiale: Metal og plastik
 • Længde: 41 centimeter
 • Bredde: 22 centimeter
 • Højde: 15 centimeter
 • Type: Opvaskestativ
 • Kan foldes sammen: Nej

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter