Infrarød kikkert – Som at se alt i dagslys i bælgravende mørke

Kikkerter bruges hver dag i mange sammenhænge, såsom jagt, fiskeri, sejllads, overvågning og mange flere.

En kikkert forlænger eller øger rækkevidden for hvad der kan ses i afstand og ikke mindst i detaljegrad, altså hvor godt og tydeligt ser man det man ser gennem en kikkert. Når man køber en kikkert ser man normalt først og fremmest på zoom størrelsen, hvor mange gange forstørrelse af ”billedet”.

Når du skal købe en natkikkert, eller infrarød kikkert, forholder det sig lidt anderledes, og andre forhold gør sig gældende.

I det følgende vil vi fortælle dig lidt om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal investere i en natkikkert.

Først og fremmest bør du sætte dig lidt ind i teknologien bag, og derefter gøre op med dig selv, hvilket formål din investering har.

Der er stor forskel på kvalitet og egenskaber, og det er vel det som er afgørende for dit køb – med mindre det bare er lidt for sjov, og ikke til et specifikt formål.

Det er først i nyere tid, at det er blevet tilgængeligt for almindelige mennesker at købe en infrarød kikkert. Før var det kun militær, politi eller institutioner med særlig tilladelse, der kunne købe disse smarte kikkerter.

De første natkikkerter finder man tilbage fra Anden Verdenskrig, hvor tyskerne havde udviklet noget, der minder om det vi har i dag.

Kort fortalt, findes infrarøde kikkerter i tre kategorier, nemlig første, anden og tredje generation kikkerter, samt en plus-ordning, eksempelvis generation 2+. Hvis det ikke fremgår af tekster eller specifikationer på det udstyr du kigger på, skal du hælde til for eksempel aktionsradius eller rækkevidde.

Pris og kvalitet hænger meget sammen, når det gælder infrarøde kikkerter, og modeller med digital optagelse med mere koster en del mere, så du skal gøre op med dig selv, om det er dit behov.

I det nedenstående vil vi gennemgå tre typer af infrarøde kikkerter, som er et godt udvalg af markedets mange modeller.

Se også: Infrarød dørklokke

___________________________________________________________________________________________

Indholdsfortegnelse:

___________________________________________________________________________________________

Night Owl Optics letvægtsnatkikkert – infrarød kikkert

Night Owl Optics letvægtsnatkikkert
2.195 kr.

NONEXGEN monokular natkikkert er en flot designet kompakt natkikkert som er udstyret med soft-touch gummibelægning, der gør den nem at håndtere og lækker at arbejde med.

Den er i teknisk høj kvalitet, og lever op til krav, der gør den ideel til jagt, fiskeri, camping, sejllads og andre naturoplevelser.

Den har to gange zoom, som ikke siger så meget, men det er ganske godt for en natkikkert – her er det ikke som ved almindelige kikkerter det vigtigste.

Rækkevidden på natkikkerter er bare langt kortere end ved almindelige kikkerter. Jo større afstand des dårligere billede får man.

Rækkevidden for denne model er på 50 til 100 meter, hvor du har bedste billedkvalitet ved 50 meter.

Det indbyggede infrarøde lys gør at du kan bruge kikkerten i fuldstændig mørke, og med et ret flot billede i op til 50 meter. Derefter vil kvaliteten af billedet blive reduceret med afstanden.

Det virker præcis som ved et digitalt foto som du har taget. Zoomer du det en gang, vil du se en lille forringelse af billedkvaliteten, og zoomer du to til tre gange mere, så vil være meget sværere at se, hvad der er ud på 75 meter i detaljer.

En natkikkert er opbygget sådan, at den kan udnytte al lys der kommer ind i den, for eksempel fra himlens stjerner, månen eller belysning fra anden kilde.

Det betyder, at du godt kan se mål i mørket uden infrarødt lys fra kikkerten, og så sparer du en del på batteriet, som driver kikkerten. Det afhænger selvfølgelig af mange forhold, deriblandt også vejrlig med mere.

Denne natkikkert er en god og gedigen begynder-kikkert, som du vil få rigtig meget fornøjelse af, og som du helt sikkert vil udskifte om nogle år, til en lidt dyrere og mere effektiv natkikkert.

Nårførst man har fundet ud af hvilke muligheder man får med en natkikkert, så vil man typisk have lidt mere ud af oplevelsen.

 

SE OGSÅ: Infrarød lampe

NONM3X-G natkikkert – infrarød kikkert

NONM3X-G natkikkert
2.595 kr.

Denne natkikkert har tre gange zoom og billedforstærker indbygget, og det giver et noget bedre resultat end den foregående model.

Night Owl Optics er en af de førende producenter af infrarøde kikkerter, og er helt fremme, når det gælder teknologi og kvalitet.

Deres kikkerter er meget holdbare, og deres soft-touch modeller gør dem lækre at arbejde med, og det beskytter også kikkerterne mod slag og stød.

Hvis du er til naturoplevelser, jagt, fiskeri, sejllads, camping eller klatring, så er denne udgave helt perfekt.

Dens optik er super, og med sit auto-fokus, er den lige en tand bedre end andre sammenlignelige modeller.

Rækkevidden på denne kikkert ligger fra 75 til 150 meter, hvor du selvfølgelig får den dårligste billedkvalitet ude på 150 meter.

Men i forhold til konkurrenterne på markedet får du her en helt igennem fin løsning, som du kan nyde i mange år.

Det er den integrerede lysforstærker i natkikkerter der gør, at du kan se objekter eller andet som var det i dagslys.

Jo bedre en lysforstærker er, des bedre resultat får du. I billige modeller vil du ikke kunne se ret meget, da lysforstærkeren enten er fraværende eller er ret ringe.

Modellen her har en super lysforstærker, som gør, at du nærmest kan se objekter som var det i dagslys, selvom det er hamrende mørkt, og det er virkelig et godt resultat.

Kikkerten er batteridrevet, og levetiden på det afhænger meget af, hvor meget du bruger det infrarøde lys. Jo mere infrarød brug du anvender, des mindre levetid.

Denne model kan sagtens udnytte lyset i mørket som for eksempel fra himlens stjerner og månen eller fra nattelyset i byen, sådan at du får god udnyttelse af natkikkertens egenskaber.

Dermed kan du spare på batteriet, og øge levetiden betydeligt. Når du investerer i avanceret udstyr med avanceret teknologi som skal bruges ude i al slags vejr, er det vigtigt, at du sørger for at holde det beskyttet for vejrlig og særligt vand.

Selvom specifikationer fortæller at noget er vandtæt eller afvisende, så beskyt det alligevel. Et fugtigt batteri i en natkikkert kan ødelægge en del. Du sparer dig selv for mange ærgrelser ved at passe på dit udstyr.

Teknologien og de avancerede løsninger udvikler sig hele tiden, og for få år siden var disse kikkerter ikke tilgængelige for alle. I fremtiden vil helt nye modeller se lyset, og blive tilgængelige for flere, til en overkommelig pris.

Denne model er et af tidens bedste bud på en kvalitet, der er til at betale, og hvor du som bruger får noget for pengene.

SE OGSÅ: Infrarød sauna

IGEN-Natkikkert 20/20 IC Image Capture – infrarød kikkert

IGEN-Natkikkert 20/20
6.495 kr.

Denne model er nok klassens bedste i kvalitet, og med lidt ekstra i egenskaber og muligheder i forhold til konkurrenterne.

Kikkerten justerer selv automatisk lysforstærkning med den integrerede infrarøde lysforstærker, og det betyder et klart og tydeligt billede, uanset lysforhold.

Hvis du leder efter det bedste i udstyr, så er det klart modellen for dig. Men kan du undvære nogle af de ekstra features som den har, så kan du sagtens nøjes med en af de ovenstående.

Der er mange ting der har indflydelse på en natkikkerts kvaliteter, men her har producenten sørget for at optimere alt, hvad teknologien kan gøre, så det kun afhænger af vejrlig og udelys i form af stjerner, måne med mere.

Her får du en  infrarød kikkert som fungerer optimalt under alle forhold, og med en rækkevidde på mellem 150 og 200 meter+. Et flot og klart billede som ingen andre i klassen kan præstere.

Udover den uomtvistelige høje kvalitet i teknologi i denne kikkert får du også muligheden for at optage og lagre billederne.

Med disse muligheder, kan denne kikkert også anvendes til overvågningsopgaver, hvor du kan bruge dine billeder til billedbehandling efterfølgende. Billederne lagres på et SD-kort som medfølger.

Der er også mulighed for optagelse af video-sekvenser. Et af de parametre som er vigtige for kvaliteten af en natkikkerts egenskaber er synsfeltet på en given afstand.

En infrarød kikkert som denne har et målt synsfelt på 211 meter ved en afstand på 1.000 meter, og det må siges at være suverænt godt, og er uden sammenligning. Kikkerten er fremstillet i meget holdbart og slagfast materiale, og egner sig perfekt til udeliv, hvor forhold kræver lidt mere af teknisk udstyr.

Batteritiden – to AA batterier, på denne model er på 45 til 100 timer, afhængig af brugen af det infrarøde lys.

 

SE OGSÅ: Infrarød terrassevarmer

Opsummering

Der findes rigtig mange modeller på markedet som kalder sig natkikkerter, og desværre ikke med rette.

Det er med at holde tungen lige i munden, når du skal finde det helt rigtige udstyr for dig. Alt for mange lovpriser deres produkter med falske betegnelser og for meget gejl. Det skal du undgå, hvis du vil være fri for larmende skuffelser.

De ægte og rigtige natkikkerter med infrarødt lys koster penge, fordi at teknologien kræver det, og det er ikke muligt, at købe natkikkerter med infrarød funktion, og samtidig få en integreret lysforstærker i nogenlunde kvalitet for under 2.000 kroner.

Alt under dette beløb må betegnes som uprofessionelt legetøj, som ikke giver dig nogen som helst værdi, hvis du skal bruge din infrarød kikkert på jagt, til fiskeri, sejllads, klatring, skønne naturoplevelser eller til mere professionelle opgaver som for eksempel overvågning med mere.

De modeller som vi har taget under luppen, er som tidligere skrevet, det bedste udsnit at markedets udvalg i flere klasser, og de vil kunne leve op til de flestes behov. Priserne er meget fair i forhold til det produkt du får for pengene.

Det hænger meget sammen, da teknologien i disse avancerede modeller ikke er helt gratis, og producenterne er nogle af verdens bedste, som leverer professionelt udstyr til både politi og sikkerhedstjenester.

Selvom du ikke skal ud og overvåge hele verden med din nye infrarøde natkikkert, så hold dig til kikkerter som er i klasse med dem som vi har beskrevet. Vi har sørget for, at du ikke handler helt i blinde eller mørke, med vores gennemgang, nu skal du selv ud og vælge lyset i mørket – så at sige.

Brug mere end 2.000 kroner helst 3.000 kroner, og sørg for at synsfeltet er ok i forhold til rækkevidden. Zoom skal ligge på minimum to til tre. Materialet skal være hård plast/metal med soft-touch, så det er holdbart i udeliv, og hvis ikke der følger taske eller etui med, så køb det ekstra.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑