Der skal ikke være nogen tvivl om, at det kan være særdeles forstyrrende for dig og din madlavning, hvis  ikke du har en god emhætte, som kan suge alt dampen fra dine gryder og pande op.

Derfor er det selvfølgelig også særdeles vigtigt, at du sørger for at have en kvalitetsrigtig og god emhætte hængende over dit komfur, som lige netop kan sørge for, at du ikke kommer til at stå i en stor sky af damp i hele køkkenet, fordi der ikke er nok udsugning på din nuværende emhætte.

Der er dog rigtig mange forskellige parametre, som du skal tage op til overvejelse, hvis du skal have dig en ny emhætte, hvilket blandt andet inkluderer det årlige energiforbrug, dens sugekapacitet såvel som dens størrelse og dens udseende.

Selvom det slet ikke er det visuelle aspekt, der skal være det vigtigste, så kommer du ikke udenom, at du vil foretrække at have en pæn emhætte hængende i køkkenet.

Hvad der derimod er vigtigt er, at sørger for at have en emhætte, der har en god sugekapacitet, som kan sørge for, at du ikke skal stå i en sky af damp i køkkenet.

Endvidere, så er det også vigtigt, at du finder en emhætte fra en god energiklasse.

Trænger du til nyt komfur? Se vores komfur test

___________________________________________________________________________________________

Indholdsfortegnelse:

___________________________________________________________________________________________

Gorenje WHT641A2XBG emhætte

gorenje-wht641a2xbg-emhaetteGorenje er generelt kendt for deres unikke, smukke designs, der passer ind i nærmest alle køkkener. Deres produkter er altid af høj kvalitet, men samtidig til at betale sig fra.

Denne smarte emhætte fra Gorenje kommer med en yderst kraftig indbygget motor og smarte små indbyggede LED-lamper, der sikrer dig et godt overblik på kogepladerne. Betjeningspanelet på fronten er med touch, hvilket går rengøring af emhætten ekstra nemt.

En emhættes hovedformål er at fjerne mados og dårlig lugt. Gorenje WHT641A2XBG er udstyret med den patenterede AdaptAir teknologi, som sikrer en ensartet udsugning over hele fladen af emhætten.

Dette sammenholdt med de unikke aluminiumsfedtfiltre med polyurethanskum sikrer at alt damp, lugt og urenheder fjernes fra luften.

Med AdaptTech registrerer en lille sensor i emhætten mængden og forekomsten af mados. Emhætten er således i stand til selv at regulere blæseren op og ned, og evt. slukke den, hvor der ikke er mere damp i køkkenet.

Alternativt kan du bruge timeren til at slukke emhætten efter 10, 20 eller 30 minutter.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere

Gram EFS 6690-92 X emhætte

gram-efs-6690-92-x-emhaetteDe fleste kender, og har måske haft, produkter fra Gram. Høj kvalitet, lang levetid og et holdbart design.

Gram EFS 6690-92 X er en yderst moderne emhætte i et virkelig flot design, hvor det lyse, men rå EasyOff stål er blandet med spejlblanke sorte overflader. Emhætten er samtidig meget nem at rengøre – netop pga. de store, glatte overflader.

De fire Power LED-lamper bidrager også til det stilfulde design, samtidig med at de hjælper dig med at få et godt overblik over madlavningen.

Emhætten kommer med en kraftig indbygget motor og kan suge på hele fem forskellige niveauer alt efter, hvad du er igang med at lave. Hastigheden kan let reguleres via touch betjeningspanelet på fronten eller en fjernbetjening.

Sæt evt. timeren, hvis du gerne vil have at emhætten bliver ved med at køre lidt efter endt madlavning.

Mados, damp og generel dårlig lugt suges op gennem de tre metalfedtfiltre og kulfiltrene, hvor luften bliver renset godt og grundigt, før den sendes retur i en ny og mere frisk udgave.

En indikatorlampe vil lyse, når det er tid til at rengøre eller skifte filtrene.

Med Gram EFS 6690-92 X får du en lidt dyr, men samtidig også utrolig flot og effektiv emhætte, der kan holde i mange år.

[afplin id=’2684′]

Scandomestic EMF 902 frithængende emhætte

Scandomestic EMF 902 frithængende emhætteDet er næsten ikke til at undvære en god emhætte i køkkenet. Og så gør det jo ikke noget, at den samtidig ser rigtig godt ud – ligesom denne model fra Scandomestric.

Designet

Dette er en frithængede emhætte. Det vil sige, at den hænger ned over komfuret i stedet for at være monteret i væggen eller i overskabet.

Luftkanalen er relativ stor i diameteren, hvilket både ser smart ud og får selve emhætten til at se let og nærmest svævende ud.

Det giver den et mere let og moderne look.

Den kommer i rustfrit stål, hvilket også er med til at understrege dens futuristiske udtryk.

Betjeningen af emhætten foregår på undersiden af emhætten, hvor trykknapperne er placeret.

Fakta om emhætten

Emhætten måler 900 mm i bredden, 500 mm i dybden og mellem 600 og 1100 i højden. Det afhænger selvfølgelig af, hvor lang kanalen skal være.

Kanaltilslutningen er på 150 mm i diameter.

Motoren kører på 230 V, og dens lys er 4 stk. 20 – halogen.

Den har en sugeevne på 750 m3 i timen, og lydniveauet er på 65 dB(A). den er kategoriseret til energiklasse D.

Den har tre forskellige sugestyrker at vælge imellem.

Farven er rustfrit stål med detaljer i glas.

Emhætten vejer 31 kilo.

Fordelene ved en emhætte

Når du installerer en emhætte over dit komfur, så opfanger den en stor del af den fugt og mados, som madlavning forårsager. Dermed undgår du, at det slippes ud i hele boligen. Det er både sundere og mere behageligt, at hele hjemmet ikke lugter af mad og har den fedtede os hængende og senere liggende.

Allergimæssigt er det absolut sundere, at den fugtige og fedtede luft suges ud med det samme. Det vil en emhætte kunne forhindre.

En emhætte er ikke kun praktisk i køkkenet, den forbedrer faktisk luften i hele boligen markant.

Bosch DWB06W652 væghængt emhætte

Bosch DWB06W652 væghængt emhætteDer er mange store fordele ved at have en emhætte over komfuret. Vælger du denne model fra Bosch, får du både en effektiv og en skulpturel en af slagsen.

Designet

Denne emhætte i rustfrit stål er med aftræk, og det er væghængt.

Den er meget karakteristisk i designet med sine meget stringente linjer. Selve emfanget har rette linjer over alt, og selv aftræk-kanalens hætte er firkantet.

Det giver dette meget retlinede look, som er helt specielt for denne model.

Den energibesparende halogen-belysning er selvfølgelig placeret på undersiden af emhætten. Der er to lys.

Der er tre forskellige hastigheder at vælge imellem. Lys og hastighed betjenes med en vippekontakt.

Fedtfilteret, der er af metal, kan nemt tages ud og sættes direkte i opvaskemaskinen. Det er en stor fordel, at filteret så let kan rengøres, for det skal gøres jævnligt, for at emhætten fungerer optimalt.

Den viste model med aftræk findes også som recirkulations-model. Det kræver bare, at der installeres et kulfilter i den. Det fås som ekstra tilbehør.

Den kan derfor anvendes i et køkken, hvor der ikke er mulighed for at installere et aftræk, der går ud i det fri – eller hvis man foretrækker det frem for et aftræk.

Fakta om emhætten fra Bosch

Emhætten måler 642 mm i højden, 600 mm i bredden og 500 mm i dybden. Det er standardmål, som passer lige ind i de fleste køkkener.

Den er ret støjsvag, da dens lydniveau blot er på 55 dB(A).

Den har en sugestyrke på 600 m3 pr. time.

Ønsker du en støjsvag og effektiv emhætte – enten med eller ude aftræk – så er denne flotte, retlinede model fra Bosch et god valg. Den pynter i køkkenet, og den renser effektivt luften for den mados og fugt, der kommer ved madlavning – uden at larme særlig meget.

 

Thermex Bristol / Optica 661 90 cm væg – LED væghængt emhætte

Thermex Bristol / Optica 661 90 cm væg - LED væghængt emhætteDe fleste foretrækker at have en god emhætte installeret i køkkenet, og det er der da også mange gode argumenter for at have. Denne elegante model fra Thermex er i energiklasse A, den har en meget effektiv udsugning og den er tilmed støjsvag.

Designet

Emhætten her er produceret i rustfrit stål. Træk-kanalen er firkantet med afrundede hjørner, og selve emfanget fremstår meget let og nærmest svævende. Under det nedadbuende emfang sidder motoren, filteret og betjeningspanelet.

Filteret er af aluminium og kan nemt tages af og blive vasket i opvaskemaskinen. Det er en fordel, at det er så nemt, for et filter bør rengøres jævnligt, for at emhætten fungerer bedst muligt.

Lyset består af to energisparende 1,5 W LED-pærer og sidder bag glas.

Fakta om emhætten fra Thermex

Emhætten måler 900 mm i bredden og 500 mm i dybden og fra 500 mm til 980 mm i højden –  afhængigt af, hvor højt det skal være i netop dit køkken. Kanaltilslutningen er 150 mm i diameter.

Den kører ved 230 V. Motoren bruger 190 W. Sugestyrken ligger på hele 800 m3 i timen, hvilket er en pæn del over gennemsnittet. Der er tre forskellige sugestyrker at vælge imellem.

Dens lydniveau ligger på mellem 42 dB og 67 dB – afhængigt af, hvilken sugestyrke, der vælges.

Emhætten er kategoriseret til at være i energiklasse A.

Denne model fås også som en recirkulerings-model. Det kræver blot, at den forsynes med et kulfilter, der kan tilkøbes.

Det er vældig praktisk i køkkener, hvor der ikke er mulighed for at føre en trækkanal ud i det fri. Eller hvis du bare foretrækker sådan en model. Her har du mulighed for at vælge.

Skal din emhætte være både flot, effektiv, støjsvag og energivenlig, så er denne model fra Thermex et rigtig godt bud.

Her kan du se vores saftpresser test

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber emhætte?

En emhættes opgave er, at opsuge den opvarmede luft, der er fyldt med både mados og damp fra madlavningen, så den ikke ender med at bliver spredt ud i resten af lejligheden eller resten af dit hus.

En emhætte skal derfor sørge for at alt den dårlige luft bliver suget væk og erstattet med en ny frisk luft fra enten en naturlig eller en mekanisk ventilation.

Du skal dog være opmærksom på, at der er en række forskellige ting, som din emhætte skal leve op til i forbindelse med bygningsreglementet, hvilket blandt andet er, at den skal kunne udskifte luften i dit køkken mindst 10 gange i timen.

Hvis der ikke er en emhætte, så skal der være en anden form for ventilation, hvilket kan være en dør eller et vindue, der åbner ud til det fri, eller en form for udtrækskanal i ydervæggen.

Det er dog de absolut færreste, der vælger ikke at have en emhætte i køkkenet og i forbindelse med nybyggeri, så skal du være opmærksom på, at der faktisk er nogle andre regler i bygningsreglementet, hvilket er, at der skal være en emhætte med elektrisk udsugning på mindst 20 liter i sekundet ved komfur eller kogeplade.

Hvilke typer emhætter findes på det danske marked?

I dag findes der flere forskellige emhætter på det danske marked, men groft sagt, så kan disse mange emhætter dog deles op i to typer:

  • Udsugning til det fri
  • Recirkulationsemhætte

Der er selvfølgelig forskel på de to ting, men en udsugningsemhætte er kendetegnet ved direkte udsugning til det fri, hvilket som oftest foregår via en form for aftrækskanal igennem enten din ydermur eller op gennem loftet og ud gennem taget.

Der er dog også en række udsugningsemhætter, der med fordel kan tilsluttes et varmegenvindingsanlæg, hvilket selvfølgelig er med til at sikre at den varme luft ikke ryger ud i den fri luft som spildvarme, men derimod kan bruges til opvarmning af din bolig.

En recirkulationsemhætte er dog noget lidt andet, da den er nem at montere, eftersom det ikke er påkrævet, at den har et aftræk. Den er i stedet udstyret med et kulfilter, der blot skal bruges eller renses med jævne mellemrum, hvilket du bør gøre mellem 1 og 3 gange om året, alt afhængigt af, hvor meget din emhætte bruges.

I denne emhætte test kan finder du emhætter der både kan det ene og det andet.

Du skal desuden være opmærksom på, hvor effektiv den recirkulationsemhætte, som du leder efter er, for det er nemlig tidligere bevist, at nogle af de ældre recirkulationsemhætter udelukkende fjerner omtrent 50 procent af partiklerne. På den anden side, så er der nyere udsugningsemhætter, der fjerner som minimum 89 procent af partiklerne.

Hvad end du er på jagt efter for en emhætte, så er der mange forskellige ting, som du skal tage stilling til, inden du vælger en emhætte til dit køkken.

Du skal derfor tænke over, hvilke behov den skal dække, hvordan den skal se ud og hvad den skal kunne osv. Nedenfor kan du se en række af de ting, som du bør tage stilling til, inden du begynder at lede efter din kommende emhætte.

  • Hvor stort er dit køkken?
  • Hvor skal den placeres og hvordan skal den være udformet?
  • Hvor meget må din nye emhætte larme?
  • Skal den have udsugning til det fri eller have et kulfilter?
  • Skal den have en indbygget eller en ekstern motor?
  • Hvordan skal den se ud og hvilke materialer skal være brugt?
  • Har du nogle krav til energiforbruget?
  • Hvor meget må den koste og hvordan skal kvaliteten være?

Er dine knive ved at blive sløve? Læs vores knivsliber test

Det vigtigste: skal din emhætte have udsugning til det fri eller have et kulfilter?

Det vigtigste i forbindelse med valget af en ny emhætte er, at vælge hvorvidt du vil have en emhætte med udsugning til det fri eller om den skal have et kulfilter. Det er bedst, og desuden er det også et lovkrav til nybyggeri, at vælge en emhætte med direkte udtræk til det fri, da det nemlig betyder at madosen ryger udenfor.

Det er dog ikke sikkert, at det er praktisk muligt at lave et udtræk, hvis du eksempelvis bor i et fredet hus, hvor det ikke er tilladt at gennembryde muren for at montere en udtrækskanal, men det kan dog også sagtens være, at der blot er tale om en konstruktionsmæssig udfordring.

Hvis du ikke har muligheden for at montere og installere en emhætte med direkte udsugning til det fri, så kan du i stedet vælge at installere en emhætte med kulfilter (recirkulation). Denne type emhætte suger ikke madosen væk fra selve rummet, men derimod filtrerer den i stedet og sender renset luft tilbage i køkkenet.

Du skal dog være opmærksom på, at du vil opleve et tidspunkt, hvor kulfilteret i en recirkulationsemhætte bliver beskidt, fordi stegefedt og andet snavs kommer til at sætte sig fast i det.

Det er forskelligt om du skal vaske dit kulfilter, for det er ikke dem alle, der tåler vask, hvorfor de i stedet skal udskiftes, når de bliver beskidte, men der findes dog også flere forskellige kulfiltre, der sagtens kan tåle at blive vasket.

Det er meget forskelligt, hvor ofte du bør skifte eller vaske dit kulfilter, da det afhænger meget af selve kulfilteret, men også hvor meget du bruger din emhætte. Når du går ud og køber en ny emhætte, så er det en rigtig god idé at undersøge, hvor lang tid det medfølgende kulfilter holder samt hvorvidt det er nemt eller ej, at få taget dit filter ud og rense dem.

Hvis du hellere vil vælge en emhætte med udsugning til det fri, så er det meget vigtigt at sørge for, at du får monteret den på korrekt vis, for hvis ikke den bliver monteret på korrekt vis, så kan den både forårsage kondensdannelse på loftet samt medføre støjgener. Sidstnævnte forekommer dog oftest, hvis rørene ud til det fri er underdimensioneret.

Som udgangspunkt, så er det dog en god idé, at vælge en emhætte med direkte udtræk til det fri, da det giver dig en meget renere luft og du slipper samtidig også for, at skulle bruge penge og tid på at skifte et kulfilter.

Forhandler Pris Totalpris Læs mere
This post has a rating of stars based on reviews from our users.
Rate this post
Forfatter

På Testmagasinet.dk kan du læse test og anmeldelser af diverse produkter, samtidig kan du læse meget mere om hvor du kan finde det ønskede produkt til de bedste og billigste priser på nettet.