Pejsen gnistrer, varmen fordeler sig ud i stuen og hyggen placeres foran pejsen. At have pejs eller brændeovn er en af livets små glæder. Den bringer varme og hygge ind i huset, og så er det en økonomisk og klimamæssig god investering til opvarmning af huset. 

Men, passer og plejer du ikke din brændeovn, pejs eller pillefyr, så får du heller ikke udnyttet dens fulde effekt. 

En enkel og praktisk måde at pleje sin brændeovn, pejs eller pillefyr på, er ved at anskaffe sig en askestøvsuger. En askestøvsuger er en støvsuger specielt lavet til rengøring af brændeovn, pejs eller pillefyr, og bliver helt klart en hjælpende hånd og en ventet tilføjelse til udstyret derhjemme. 

I artiklen vil du kunne læse om 3 askestøvsugere, som lige nu gør sig godt. Senere vil du kunne læse mere generel information om askestøvsugere, samt få svar på de spørgsmål, som ofte opstår i ens søgen. 

Sådan vurderer og udvælger vi produkter:

Vores research-team har undersøgt markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med flere forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle og subjektive vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

1
 • Eventuelle officielle og uvildige produkttests
2
 • Kundernes anmeldelser af produktet
3
 • Produktets specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper
4
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
5
 • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og ud fra det, giver vi dig vores subjektive vurdering og anbefalinger. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke skal forstås som en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

PowerPlus POWX308 – askesuger og støvsuger med 20-liters beholder  

 

PowerPlus POWX308

Vi er læserfinansieret og får kommission, hvis du køber igennem vores links.

PowerPlus POWX308 kan bruges til at rengøre både snavs og aske, hvilket gør den velegnet til personer, der gerne vil have en alsidig støvsuger.  

 • Rengører både snavs og aske
 • 1200 watt motor 
 • 20-liters beholder 

Anmeldelse og analyse af PowerPlus POWX308

Kraftig motor
PowerPlus POWX308 har en 1200 watt motor, hvilket svarer til andre askestøvsugere på markedet. Motoren sikrer tilstrækkelig kraft, uanset om du skal støvsuge eller rense aske fra en grill, pejs eller en brændeovn.

Udstyret med en 20-liters beholder
PowerPlus POWX308 er udstyret med en 20-liters beholder, som betyder, at du ikke behøver tømme beholderen ofte.  Modellen kan derudover tåle varm aske op til 60°C, og du behøver derfor ikke bekymre dig om, at støvsugeren bliver ødelagt.  

Let at transportere
POWX308 har fire hjul og en 3,5 meter lang ledning, så den både er nem at flytte rundt på og samtidig gør rengøringen effektiv.

Fordele 

 • Tåler temperaturer op til 60°C
 • Effektiv til almindelig støvsugnig samt aske i grill, pejse eller brændeovn
 • Nem at flytte rundt på 
 • Kombi mundstykke medfølger
 • Let at tømme
Ulemper

 • Filteret renses manuelt 
 • Ekstra filtre skal tilkøbes 

Hvad siger brugere om PowerPlus POWX308?

PowerPlus POWX308 har modtaget positive tilbagemeldinger og fået en bedømmelse på 4,4/5 stjerner på Amazon. Forbrugerne sætter pris på modellens kraftige sugeevne samt dens burgervenlige design.   

Redaktionens vurdering

PowerPlus POWX308 kommer med et kombi mundstykke, der gør det nemt at rengøre forskellige overflader. Hertil er askestøvsugeren også nemt at skille ad og tømme.  Ulempen ved modellen er, at den ikke er udstyret med en automatisk filterrenser, og du skal derfor være opmærksom på at rense filteret regelmæssigt. En anden ulempe ved modellen er, at du skal tilkøbe ekstra filtre. 

Specifikationer

 • Motor: 1200 W
 • Volumen: 20 L
 • Spænding: 220-240 V
 • Vægt: 4,9 kg
 • Max. temperatur på aske: 60 °C

Hvorfor anskaffe sig en askestøvsuger?

Nu er det nærliggende at tænke, om den støvsuger, der allerede står i skabet derhjemme, ikke er lige så god til at fjerne ovnens aske som en askestøvsuger. Her er det helt korte svar – nej. En normal støvsuger, som du støvsuger gulv, tæpper eller sofapuder med kan faktisk slet ikke tåle at støvsuge de fine partikler op, som der er i askestøvet fra en brændeovn. Det er en helt forkert antagelse at tro, at den kan klare dette. Det kan i længden ødelægge din normale støvsuger. Det er derfor vigtigt at få anskaffet sig noget ordenligt udstyr, når man nu er brændeovns-, pejse- eller pillefyr-ejer. 

Derfor har man udviklet en askestøvsuger, som er en støvsuger for sig selv, men som bare er speciallavet og skabt til opgaven med at håndtere de fine partikler, der er i aske. Den kan snildt klare opgaven. 

En anden nærliggende tanke kunne også være, hvorfor det er nødvendigt at tømme brændeovnen for aske med et specielt apparat. Ser du, det er vigtigt at få renset sin brændeovn, pejs eller pillefyr – generelt opvarmningsmekanismer, der fyrer med træ – da tilbageliggende aske kan hobe sig op og skabe forskellige udfordringer. 

Bl.a. kan du opleve;

 • Svær optænding
 • Uren forbrænding
 • Allergener i luften
 • Generede luftveje
 • Røg i huset

Ovennævnte er de konsekvenser, der kan opstå, hvis ikke du renser din ovn i bunden med et produkt, som er skabt til opgaven. 

Derudover er det en dejlig fornemmelse, at man kan få en næsten spritny og ren pejs efter hver rengøring. Hvem vil ikke gerne det, når nu brændeovnen i forvejen er så dejlig en tilføjelse til boligen?

Hvis du altså vælger at anskaffe dig en askestøvsuger, så kan du se frem til en masse fordele, herunder;

 • Lettere og hurtigere optænding
 • Ren forbrænding
 • Renere luft i huset

Inden vi går videre med at undersøge nogle udvalgte askestøvsugere, som kan findes på hedestoker.dk, så lad os se på forskellen mellem en askestøvsuger og en askesuger. 

Generelt set så er en askestøvsuger og en askesuger det samme produkt, dog under forskellige navne. 

Nogle producenter skelner også mere direkte mellem askestøvsuger og askesuger, som to forskellige produkter. Her ses forskellen som forklaret nedenfor.

En askesuger er et produkt – en lukket bøtte – som du tilkobler din egen støvsuger. Her bruger du din støvsuger som motor, mens askesuger tilkoblingen så rengør din brændefyrende ovn. Askesugere kan dog også fås med egen motor, hvortil de altså minder meget om en askestøvsuger.

En askestøvsuger er som nævnt, en støvsuger, der med sin egen motor er designet til at kunne håndtere rengøringen af brændefyrende ovne, da den er udstyret med fine filtre, der kan håndtere de meget fine partikler, som der er i aske. 

Er en askestøvsuger det rette for mig?

Om det nu også er en askestøvsuger, som du står og mangler, kan være svært at vide. Et godt sted at starte, for at få svar på dette spørgsmål er dog at vide, om du har et forbrug af brændeovn, pejs eller pillefyr, der kræver en grunding rengøring af disse. 

Fyrer du op i pejsen, et par gange om året for at hygge lidt omkring det, så er en askestøvsuger nok ikke det helt rette valg for dig. Bruger du derimod din pejs, brændeovn eller pillefyr hyppigt og som en reel varmekilde i dit hus, så vil en askestøvsuger helt klart være en smart investering. 

Fyrer du derudover med brænde, som altså kreere det her aske med meget fine partikler, så er det med en askestøvsuger både nemmer og mere effektivt, at skaffe sig af med askeaffaldet. 

Kan du derfor nikke genkendende til at du er hyppig bruger af den ene eller anden form for brændefyr, så læs med til slut, hvor vi guider igennem nogle af de overvejelser, der er gode at have gjort sig, samt afklaret sig omkring, inden valg af askestøvsuger. 

Overvejelser inden valg af askestøvsuger

De tre ovenstående askesugere/askestøvsugere anses som nogle af de bedste bud på, hvad der er af askestøvsugere/askesugere på markedet. Hvis du er enig, kan det være, at du er der i processen, hvor du skal til at træffe en vigtig beslutning om, hvilken model du så skal vælge. 

Er du i tvivl – læs videre!

Inden du træffer dette valg, vil vi derfor give dig fire punkter, som er gode at være afklarede omkring, inden du vælger, hvilken askestøvsuger/askesuger der er den bedste for dig. 

Vi vil komme omkring punkterne;

 • Pris
 • Brugervenlighed
 • Kapacitet
 • Rengøring

Fælles for alle askestøvsugerne er, at de alle passer til stikkontakter i helt normale hjem, så allerede her er alle askestøvsugerne til helt almindelige mennesker. 

De har dog alligevel lidt forskelligheder og dem tager vi højde for i gennemgangen af nedenstående punkter. 

Pris

Askestøvsugerne holder sig alle tre i et prisleje under 1000,-. Men, synes du det er lidt af investering at skulle købe et produkt udelukkende til rengøring af din pejs, brændeovn eller pillefyr? Bare rolig. De findes i tre prisklasser og findes derfor helt sikkert også i et, som passer til dig. 

Den billigste model er Askesuger m. motor på 20 L, hvortil der også medfølger et HEPA Filter, for en allergivenlig rengøring. Selve askesugeren koster 550,-, og HEPA filteret koster 75,-. Det er en samlet pris på 625,- og er derfor den billigste løsning for dig. 

I næste prisklasse findes den anden Askesuger m. på 20 L, som har et tilhørende brandhæmmende filter. Askesugeren i sig selv koster 625,-, men er lige nu på Hedestoker.dk sat til kun 499,-! Vil du have et ekstra filter med, koster dette 59,- og du kan derfor lige nu få hele herligheden for kun 558,-! Nupper du ikke askesugeren på tilbud, koster hele pakken med ekstra filter 684,- og er altså kun en my dyrere end askestøvsugeren m. motor på 20 L samt et HEPA filter. 

Den dyreste model blandt de tre askestøvsugere er FOX støvsugeren på 6 L. Den lille, kompakte og brugervenlige askestøvsuger koster 700,-. Vil du tilkøbe et filter, koster dette 150,-, en filterramme som reservedel koster 37,50,- og en børste til FOX støvsugeren koster 107,50,-. Køber du derfor støvsugeren alene, kan du snuppe den smarte FOX støvsuger for 700,- alene, og igen er den kun en lille tand dyrere end de ovenstående to. Vil du derimod have hele pakken med ekstraudstyr med, så koster det hele samlet 995,-. Her vælger du altså den dyreste løsning, men også den med mest udstyr med i pakken. 

Gør dig derfor nogle overvejelser over, hvor meget du vil spendere på en askestøvsuger. Er du til den billige model, den lige i midten eller den helt dyre? Og vil du tilkøbe ekstraudstyr med eller nøjes kun med askestøvsugeren? Gør dig disse overvejelser og så er du et skridt tættere på et valg. 

Brugervenlighed

Leder du efter en askestøvsuger, der er brugervenlig, så kan vi berolige dig med, at de tre ovennævnte askestøvsugere alle er meget brugervenlige. Alle askestøvsugere har to låseklemmer der let kan åbnes, hvorefter låget kan løftes helt af. Det gør tømningerne af askestøvsugeren super let og enkel! 

Askesugeren m. motor på 20 L inkl. HEPA filter er derudover på hjul, så den er meget let at manøvrere rundt i huset. 

FOX støvsuger på 6 L har også en bærestrop, der også gør den super enkel og let at få med sig rundt. Derudover har den en ledning på hele 5 meter, så uanset, hvor den nærmeste stikkontakt befinder sig, så skal den nok nå hen til ovnen. 

Kapacitet

Leder du efter en askestøvsuger, der ikke kræver så meget arbejde? Så er en askestøvsuger med en høj askekapacitet nok det helt rette valg. 

I askesugerne m. motor – både den med HEPA filter, samt den med brandhæmmende filter – kan du få en askekapacitet på 20 L. Dette er en utrolig stor askekapacitet og du slipper derfor for at skulle tømme og rense askesugeren ofte. Dette gør de to askesugere til meget rengøringsvenlige askesugere. Dog tager de også en del mere plads, da de med deres 20 L’s kapacitet fylder en del. Du skal derfor vide, om du har plads til sådan en maskine. 

Er du ikke så sart med at skulle tømme askestøvsuger ofte, så er FOX Støvsuger på 6 L nok mere dig. Den lille og kompakte askestøvsuger kræver en del flere tømninger. Du kan regne med at skulle tømme Fox Støvsuger 6 L 3 gange oftere en de to askesugere med motor på 20 L. Generer dette dig ikke, så er en af de ekstra fordele ved Fox Støvsuger på 6 L jo også, at den ikke optager særlig meget plads med sin mindre askekapacitet. Er der derfor pladsmangel i kosteskabet, så er Fox Støvsugeren nok en bedre investering. Den kan let lige skubbes hen i hjørnet. 

Rengøring

En askestøvsuger trænger, ligesom en normal hverdagsstøvsuger, også til en rengøring. Du skal nemlig tænke på, at en askestøvsuger fyldes op med affaldsrester fra brændeovnen. Og er du brændeovnsejer, så ved du sikkert allerede, hvor meget aske sviner og støver – derfor skal din askestøvsuger selvfølgelig renses for asken, indimellem. 

Askesugeren m. motor, på 20 L, til kold aske og med det tilhørende HEPA filter, er den askestøvsuger der kræver mest arbejde af forbrugeren. Askestøvsugeren er dog rigtig let at tømme, og toppen åbnes hurtigt og løftes af vha. de to låseklemmer i siderne. Da toppen kan tage helt af, er der fri adgang til askestøvsugerens rum, hvor asken opbevares. Asken tømmes derfor let, og det er faktisk også ret let at svinge en klud indvendigt i askestøvsugeren, i ny og næ. Rengøringen kræver dog, at du som bruger tager dig lidt tid. 

Askesugeren m. motor på 20 L og med brandhæmmende filter rengøres på samme måde, som ovenstående askestøvsuger. En ekstra funktion er dog, at selve denne askestøvsuger slutter tæt og askestøvsugeren selv er derfor med til at mindske den rengøring der er efter brugen af askestøvsugeren. Derudover rengøres den, som sagt, på samme måde som ovenstående askestøvsuger – tøm askebeholder og sving en våd klud ned i boksen. 

Det tilhørende brandhæmmende filter er dog rigtig let at rengøre. Det kan tåle en støvsugning med en normal støvsuger, hvis askestøvsugerens effekt begynder at blive svækket. Rengør derfor hurtigt filteret, og så virker din askestøvsuger rigtig fint igen. Dette gør også, at du sparer penge på at skulle købe nye filtre, når de gamle mister effekt. Problemet kan nemlig løses med en lille støvsugning. 

Er du den forbruger, der helst ikke vil løfte en finger, når det kommer til rengøring af dine rengøringsmaskiner? Hvis ja, så er du heldig, at FOX Støvsugeren på 6 L er på markedet! Fox Støvsugeren har nemlig en indbygget rengøringsfunktion! Begynder sugeevne at mindskes, så tænder du bare for rengøringsfunktionen og så klarer askestøvsugeren resten selv. Det er da nemt! Vil du dog gerne selv svinge en klud i maskinen en gang imellem, er dette også helt muligt. Låget kan løftes helt af, og der er derfor fri adgang til askerummet, som du selv manuelt kan rengøre. Der er med FOX Støvsugeren altså fri leg, hvad end det betyder manuel eller automatisk rengøring for dig. 

Klar til at vælge?

Nu er du blevet guidet godt og grundigt igennem askestøvsugerens/askesugerens funktion og formål, hvilke modeller vis hos TestMagasinet ser som de bedste på markedet, samt hvilke overvejelser du bør gøre dig, inden du vælger din kommende askestøvsuger. Disse ovennævnte overvejelser vil helt sikkert hjælpe dig nogle skridt tættere på det rette valg for dig. Brug derfor gerne lidt tid på at tænke over dem, inden du træffer valget om dit køb. Du skulle jo allerhelst træffe det rette valg, hvilket vi er sikre på, at du også vil gøre. 

De tre askestøvsugere er også så diverse, at du burde være i stand til at finde lige netop den, der passer bedst til dine og din brændeovns/pejs’ behov. 

Er du stadig lidt usikker, så husk at trykke på de links, der fører videre til hedestoker.dk, hvor du altså kan læse meget mere om askestøvsugerne og deres indbyrdes funktioner. 

Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

FOX Askestøvsuger, 6 L

Synes du, at en askesuger skal være lille, kompakt og let tilgængelig? Så har du helt ret. Leder du derfor efter sådan en smart askesuger af slagsen? Så skal du ikke lede længere. 

FOX støvsuger er nemlig den perfekte askestøvsuger til det lille hjem, det lille opbevaringsrum eller til den smarte forbruger. 

Med en kapacitet på 6 L fylder FOX støvsugeren knapt så meget, som de store askesugere på 20 L, og den optager derved ikke megen plads i hjemmet. Du skal forvente at tømme askebeholderen lidt oftere, men dette er også gjort så let som ingenting. Ved hjælp af to låseklemmer på siderne åbnes låget og dette kan fjernes helt så askebeholderen kan tømmes helt. Derudover har FOX støvsuger en indbygget rengøringsfunktion! Hvis sugeevnen derfor formindskes efter nogle rengøringer, så er det bare at starte programmet og så renser maskinen sig selv. Du slipper derfor for en manuelrens af maskinen indvendigt, og rensningsprogrammet sikrer FOX støvsugeren en lang holdbarhed. 

Det let tilgængelige element finder du også i FOX støvsugeren. Dens motor trækker 230 V og FOX støvsugeren kan derfor tilsluttes en helt normal stikkontakt i hjemmet. Askestøvsugeren har derudover en ledning på 5 meter, hvilket gør at du let kan komme omkring med den, selv hvis dine stikkontakter er et stykke fra din brændeovn, pejs eller pillefyr. FOX støvsugeren er også udstyret med en bærestrop, der gør den let at transportere rundt, og med en vægt på 3,5 kilo er den også let at bære. 

Med i bestillingen følger også et fladt mundstykke samt en børste. Du går derfor ikke ned på smart udstyr, når rengøringen sættes i gang. 

Hvis du synes, at FOX støvsugeren lyder som den lette og brugervenlige valg du leder efter, så husk at askestøvsugeren kun er beregnet til at støvsuge tørre, kolde/afkølede askerester. 

Fordele

 • Praktisk bærestrop
 • Lille og let tilgængelig
 • Brugervenlig
Ulemper

 • Skal tømmes oftere

Udvalgte specifikationer

 • 1200 Watt
 • 6 liter beholder
 • 5 m ledning
 • Vægt: 3,5 kg

Se også artiklerne: Brændeovn test – Billig varme på hyggelig facon

Askesuger med motor, 20 L

En brugervenlig og effektiv askesuger er præcis det, som du kan få i denne askesuger med motor. 

Askesugeren har motor på, og du behøves derfor ikke tilslutte den din egen støvsuger. Den er lige til at sætte i stikkontakten – den helt almindelig på 230 V – og derefter gå i gang med rengøringen af din ovn. Med en kraftig motor sikrer denne askesuger dig et flot og rent resultat, hver gang. Selve askesugeren slutter også tæt, så der ikke er noget unødvendigt snavs og skidt der ryger ud i stuen – der er derfor ingen ekstra rengøring, når blot du bruger denne askesuger. 

Askesugeren har derudover en kapacitet på 20 L, hvilket mindsker antallet af tømninger efter rengøring. Dette giver dig som bruger mere frihed under rengøring! Med en vægt på fire kilo er askesugeren heller ikke svær at have med sig rundt. 

Det smarte ved netop denne askesuger er også, at den er udstyret med et brandhæmmende primærfilter! Hvis du derfor skulle komme til at rengøre din ovn, uden at asken er kølet helt af, så sikrer det brandhæmmende filter, at din askesuger går i stykker og at der skulle opstå farlige situationer, ved rengøringen af din ovn – der er i denne askesuger altså tænkt over din sikkerhed. 

Når du rengør din ovn med askesugeren, trænger den indimellem også til at blive tømt – med denne askesuger kan du dog lette arbejdet, da den kan rumme hele 20 L aske. Derudover er rengøringen af askesugeren gjort meget brugervenlig. Låget åbnes via 2 hængsler og kan derefter løftes helt af og tømmes for aske. Det tilhørende filter er derudover meget let at rengøre, og kan efter behov støvsuges. 

En brugervenlig og effektiv askesuger er lige netop det du kan få i askesugeren med motor og brandhæmmende filter. 

Fordele

 • Stor beholder
 • Brandhæmmende primærfilter
 • Brugervenlig og effektiv
Ulemper

 • Fylder lidt mere

Udvalgte specifikationer 

 • 230 V
 • 1200 Watt
 • Kapacitet: 20 L
 • Vægt: 4 kg

Læs også: En hurtig og effektiv opvarmning

Askesuger med motor, 20 L

Leder du efter en allergivenlig askesuger med en stor askekapacitet? Så er denne askesuger med motor på 20 L det rette fund. 

Askesugeren har en meget stor askekapacitet og kan altså indeholde hele 20 L – dette minimerer antallet af tømninger og letter arbejde, når brændeovnen skal tømmes. Den tømmer både ovnen for aske og for slagger, og du er garanteret en ny og frisk ovn efter en rengøring med denne askesuger. 

Askesugeren har en rigtig god sugeevne og er kompakt i størrelsen, hvilket gør, at den ikke optager megen plads i hjemmet. Den er derudover placeret på hjul, så det er meget nemt at bevæge sig rundt med sugeren. 

Derudover leveres askesugeren også med et HEPA filter (High Efficiency Particulate Air), der er lavet efter skrappe krav og en høj standard. HEPA filteret er især god for familier og husstande, der har tendens til eller lider af allergi, da filteret er i stand til at holde små partikler og støvmider tilbage.

Askesugeren har derudover en motor, der kører på 1200W/230V, og kan derfor bruges i helt almindelige stikkontakter.

Derudover er det vigtigt at huske, at denne askesuger kun egner sig til at støvsuge aske der er helt og aldeles kold og afkølet. 

Synes du at en allergivenligt samt højkapacitets askesuger lyder som det rette valg for dig, så burde askesugeren med motor og HEPA filter være dit valg.  

 

See also this similar article on our site: Få hjælp til at finde den bedste askestøvsuger

Læs også 5 Bedste Ash Vacuum 2019 udgivet af gearko.com

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter