Man kan nærmest høre på navnet, hvad en tykkelseshøvl er.

Det er selvfølgelig en maskine, der er lavet med henblik på, at kunne høvle en bestemt tykkelse af et stykke træ, hvilket blandt andet kunne være en planke eller en række gulvplader, som du skal have lagt inde i stuen, men først vil du gerne lige have høvlet den øverste del af gulvpladerne og plankerne af.

Ikke nok med det, så er det også en maskine, som stort set enhver snedker og tømrer gør brug af rigtig mange gange i løbet af deres karriere, da det er en maskine, der kan bruges i et væld af sammenhænge.

Det betyder selvfølgelig også, at der findes rigtig mange forskellige modeller og dermed er der med garanti også bare én model på markedet, som du mener lever op til dine forskellige krav og kriterier, hvad end de er høje eller lave.

Det skal siges, at langt de fleste tykkelseshøvle kan klart stort set de samme opgaver, så derfor kan det – desværre – også være lidt for nemt blot at investere i en helt tilfældig model, som i bund og grund ikke passer til dine behov og lever op til dine krav.

Uanset hvor travlt du har med at få anskaffet dig en tykkelseshøvl, så er det særdeles vigtigt, at du sørger for at give dig god tid og dermed også vælge din maskine med den største omhu, så du ikke ender med at investere i en maskine, der ikke kan bruges til det, som du egentlig skal bruge den til.

SE OGSÅ: Multisliber


Sådan vurderer og udvælger vi produkter:

Vores research-team har undersøgt markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med flere forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle og subjektive vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

1
 • Eventuelle officielle og uvildige produkttests
2
 • Kundernes anmeldelser af produktet
3
 • Produktets specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper
4
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
5
 • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og ud fra det, giver vi dig vores subjektive vurdering og anbefalinger. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke skal forstås som en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.


Brug en tykkelseshøvl til at tilpasse dine brædder til terrassen

Som der også bliver givet udtryk for i starten af denne artikel, så kan du bruge en tykkelseshøvl til rigtig mange forskellige ting, hvilket blandt andet inkluderer alt lige fra at høvle en bestemt tykkelse af en række brædder, der skal bruges til at lave et legehus til din søn eller din datter til at skulle høvle noget af brædderne af, som du skal bruge til at lave din helt nye terrasse, som du skal nyde sommeren på.

Der er ikke nogen tvivl om, at en tykkelseshøvl i høj grad bliver brugt til det sidstnævnte, da mange gør-det-selv-personer, som vælger at lave en terrasse på egen hånd også vælger at købe en række brædder, som måske er lidt ru i det og derfor er der også behov for at få høvlet lidt af tykkelsen af på dem.

Det er de absolut færreste tykkelseshøvle, der ikke kan klare en opgave som denne, så derfor bør det ikke være svært at finde frem til en maskine, som kan klare din opgave, hvad end du skal have høvlet en stor mængde brædder eller kun en lille mængde af brædder, som skal bruges til din kommende terrasse.

Det er dog en rigtig god idé, at du sørger for ikke at være for nærig i denne sammenhæng, for hvis du ender med at investere i en maskine, der ikke er stabil og ikke kan høvle godt nok, så får du også en terrasse, der ikke er helt så pæn, som du gerne ville have den.

Derfor må du ikke gå på kompromis med valget af en tykkelseshøvl, hvis du skal bruge den til at høvle brædder til en lækker, ny terrasse.

Se også Gør-det-selv-Kjeld: Dejlig afretter – men … skrevet af fyens.dk.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået 

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.

PT 200 ED – tykkelseshøvl med udsugning 

God værdi for prisen

pt-200-ed

Arbejder du ofte i træ, og arbejder du helst med værktøj af høj kvalitet, så kan det godt betale sig for dig at anskaffe dig denne kraftige høvl og afretter fra Bernado

Hvad kan denne maskine?

Først og fremmest kan den hurtigt og nøjagtigt afhøvle dine brædder, desuden kan den afrette brædderne, så de bliver helt jævne og vandrette på alle ledder.

Det gør dit semi- og helprofessionelle træarbejde endnu mere perfekt i udførelse og i finish.

Fakta om høvlen og afretteren

dette multifunktionelle apparat vejer 31 kilo.

Den har et solidt bord til afretning, som måler 205 mm i bredden og 740 mm i længden med en maksimal spåntagning på 2 mm.

Til høvlen måler bordet 285 mm i længden og 200 mm i bredden med en tykkelse på træet på 5 – 210 mm. den har en maksimal spåntagning på 2 mm og en fremføring af træet på 7 meter i minuttet.

Motoren er stærk og på 1500 W og kører på 230 volt.

Standardtilbehør

Med maskinen følger blandt andet: høvlklinger af god kvalitet, klingebeskytter, kraftig udsugning, støvhætte, støvpose og skubbehåndtag.

Der er selvfølgelig også mulighed for at tilkøbe ekstraudstyr til maskinen.

Skal dit træarbejde have den rigtige finish, så kan denne maskine gøre det både nemmere, hurtigere og med et smukkere resultat.

Fordele

 • Nem at tage med
 • Udsugning og opsamlerpose er inkluderet
 • Tykkelse på emne: 5 – 210 mm
Ulemper

 • Er ikke monteret på bord

Varo afretter og tykkelseshøvl – nem at tage med

Bedste til mindre projekter

afretter-og-tykkelseshvl-1500-watt

Er du en habil amatør-håndværker eller handyman, så vil du gerne have noget ordentligt værktøj at arbejde med.

Det gælder selvfølgelig også for elektrisk værktøj, der skal bruges til arbejde med træ.

Hvad kan denne maskine fra Powerplus?

Maskinen er fra det belgiske firma Varo.

Det garanterer for den høje kvalitet, hvilket selvfølgelig er vigtigt, når det handler om godt håndværk.

Vi har her en afretter og høvl, der kan gøre dine træ-brædder helt lige på alle ledder og kanter.

Det kan desuden høvles, så din finish bliver helt perfekt.

Den kan klare træ, der har en bredde på og på 204 mm, og den kan høvle ned i en dybde på 0,3 mm.

Produktinformation

Denne elektriske maskine vejer 26,5 kg. Afrettebordet måler 740 mm x 213 mm, og høvlebordet målet 270 mm x 204 mm.

Du kan indføre dine brædder i en hastighed på 6 meter i minuttet.

Strømforsyningen er på 1500 W, så den har en vis styrke.

Er du semi-professionel i din tilgang til dine handyman-opgaver, så vil du bestemt sætte pris på denne elektriske høvl og afretter.

Den er guld værd, hvis du for eksempel skal lægge et plankegulv eller bygge et træskur eller måske endda en trætilbygning.

Fordele

 • Afretning af træ med en bredde op til 204 mm
 • Anerkendt mærke indenfor el-værktøj
 • Fornuftig pris
 • Nem at tage med
Ulemper

 • Montering kan være besværlig
 • Bedst egnet til hobbybrug
 • Har ikke udsugning og ben

Luna Bpt260B – tykkelseshøvl med ben

Premiumvalg

Luna Bpt260B

Arbejder du hel- eller halvprofessionelt med brædder, der skal bruges til gulve eller vægge, så kan du dårligt undvære dette apparat med dobbeltfunktion.

Det kan nemlig både afrette og høvle dine brædder, så arbejdet og ikke mindst resultatet bliver perfekt.

Afretterhøvlen

Den har en høvlebredde på maksimalt 260 mm, og den har en spåntykkelse på op til 3 mm. bordlængden er på 1000 mm.

Høvlebordet kan indstilles med en gevindspindel, og afretteranlægget, der er fremstillet af aluminium, kan indstilles til mellem 45 og 90 grader.

Tykkelseshøvlen

Er placeret på et meget kraftigt bord, der har automatisk fremføring af materialet med tilbageslagssikring.

Tykkelseshøvlen har en høvlebredde på 255 mm og en maksimal materialetykkelse på 155 mm. spåtykkelsen er op til 3 mm.

Dens bordlængde er på 400 mm.

Yderligere information om afretter og tykkelseshøvlen

Maskinen har en arbejdshøjde på 840 mm. den vejer 66 kg, motoreffekten er på 2,2 kW, den kører på 400 V og er tre-faset og kutterens omdrejningstal er 6.500 i minuttet.

Der medfølger 2 høvljern, og det er selvfølgelig muligt at tilkøbe ekstra tilbehør.

Med denne kombi-maskine får du et stykke elektrisk værktøj, som kan bringe dit gør-det-selv-projekt op i en anden liga.

Fordele

 • Kraftig motor
 • Monteret på høvlbord
 • Materialetykkelse på 155 mm
Ulemper

 • Høj prisklasse
 • Hjul skal tilkøbes
SE OGSÅ: Dekupørsav

FAQ

Hvilken afretter tykkelseshøvl er den bedste at købe?
Der er flere gode modeller af afretter tykkelseshøvl på markedet, men nogle af de bedste modeller er blandt andet Afretter og tykkelseshøvl 1500 watt, PT 200 ED Tykkelses- og afretterhøvl med udsugning og Afretter og tykkelseshøvl Luna Bpt260B 3-faset. Modellerne har alle fået nogle gode anmeldelser i forskellige forbrugstests.
Hvordan vælger jeg en afretter tykkelseshøvl?
Når du skal vælge en afretter tykkelseshøvl, så er det især prisen, som du skal være opmærksom på. Maskinen findes i flere forskellige prisklasser, hvormed du bør vælge en model, hvis priser matcher dit budget. Dertil bør du vælge en maskine, som er fleksibel og nem for dig at bruge.
Er det pengene værd at købe en afretter tykkelseshøvl?
Ja, det kan helt bestemt være pengene værd at købe en afrette tykkelseshøvl, hvis du har behovet for det. Der er mange arbejdsopgaver, som bliver væsentligt nemmere at udføre, når du har grejet i orden, hvormed den kan være en stor fordel at købe en afretter tykkelseshøvl.
Hvad er minimums tykkelsen på en afretter tykkelseshøvl?
Minimums tykkelsen på en afretter tykkelseshøvl varierer en smule fra maskine til maskine, men generelt er minimummet på omkring 1 cm. Hvis tykkelsen kommer under det, så har mange emner en tendens til at knække, men det kan godt lade sig gøre på nogle maskiner og materialer.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter