Vi mennesker er blevet stillesiddende væsener. Hvor vi før i tiden bevægede os dagen lang, er kontorstolen nu blevet det sted vi opholder os en stor del af døgnets vågne timer.

Dette kræver mere af dette møbel end de fleste tænker på – dette gælder også arbejdsgivere, der er dem, der har ansvaret for indkøb af kontormøbler. Men hvor ergonomien er topprioritet, så er der ingen grund til at gå på kompromis med designet.

Vi har tidligere været inde på ergonomi og velvære i forbindelse med kontorstole i vores artikel om massagesæder, men i denne artikel er det selve kontorstolen der er i fokus.

Hvad er så en ergonomisk korrekt kontorstol?

Man kunne fristes til at tænke, at det var en kontorstol, der var designet så den passede en gennemsnitlig menneskekrop, altså en stol, der passede til flest mulige mennesker. Men prøv engang at kigge dig omkring.

Har jeg ret i at du ser mennesker i alle størrelser og former omkring dig? Der er simpelthen ikke noget der hedder et gennemsnitsmenneske – eller i hvert fald rammer et sådant menneske langt fra nok af flertallet til, at man ville kunne designe en kontorstol, der passede alle.

I stedet skal man tænke på ergonomi som muligheden for at indstille sin kontorstol, så den passer lige præcis til ens egen krop. Dette er også årsagen til, at det er vigtigt at hver medarbejder har sin egen personligt indstillede kontorstol, samt at man ikke bytter rundt på hinandens stole på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Bærbar computer test

Kontorstole

LÆS OGSÅ: Fitness armbånd test

Mange farver og designs

Hvis vi kigger nærmere på de mange typer og modeller af kontorstole, der findes på markedet, så opdager man hurtigt at stolene fås i alle farver og i en række af forskellige designs, så der næsten altid er en stol, der passer ind i den generelle indretning på kontoret.

Vi lægger også mærke til at de alle i større eller mindre grad kan indstilles på en lang række måder: højde, sæde, ryg, osv. Dette er vigtigt for ergonomien.

Når man skal vælge model er det vigtigt at bruge noget tid på at studere den enkelte stols muligheder for indstilling. Det er også en god idé at få nogle forskellige stole på prøve i 1-2 uger hver. Det vil de fleste seriøse kontorhandler godt være med til, da de ved hvor vigtigt det er at finde den rette stol til personen.

6 vigtige indstillinger

Når du har en kontorstol på prøve, eller har købt en ny stol, så er der 6 vigtige indstillinger at få på plads, inden man indtager sin nye arbejdsplads.

  • Højden. Hvis man sidder på stolen med fodsålerne på gulvet, så skal ens knæ bøje i en 90 graders vinkel.
  • Ryggen. Her er det vigtigste at der er fuld støtte til lænden, der er den nederste del af ryggen.
  • Armlæn. Kommer stolen med armlæn, så afmonter disse, da det er langt bedre for dig at hvile armene på skrivebordet.
  • Sæde der vipper. Hvis der er vip i sædet, så sørg for at det hælder en smule fremad, da dette også giver bedre støtte for lænden.
  • Vægt. Stolen skal indstilles, så den passer til ens vægt. Dette er et vigtigt punkt som de fleste glemmer eller overser.
  • Sædedybde. Sædet skal helst være en håndsbredde fra knæet, så der ikke lukkes for blodtilførslen.

Du kan læse mere om indstilling af kontorstole her, eller se denne video:

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter