Test mobildækningen

Mobilerne bliver vigtigere og vigtigere i vores hverdag og der er ikke noget mere irriterende en dårlig hastighed på mobilnettet eller endnu værre dårlig samtalekvalitet

Vi ser her nærmere på, hvad du selv kan gøre for at teste, hvad der er årsag til den dårlige dækning på mobilen.

Forstå netværket først

I første omgang er det en god idé,at sætte sig ind i, hvordan det danske mobilnetværk er opbygget.

Der er i dag 3 netværk, som alle mobiludbyderne enten er medejer af eller lejer sig sin på. Det betyder, at der i praksis kun kan vælge mellem 3 forskellige netværker af master  og dermed også kun 3 muligheder for forskellig dækning på din adresse.

De 3 netværk er ejet af:

3
Benyttes f.eks. af Oister, Zenji, Plenti og naturligvis 3

TDC
Benyttes f.eks. af Telmore, Yousee, Fullrate m.m

Telia / Telenor (TT netværk)
Benyttes f.eks. af CBB, CallMe, OK mobil, Duka Tele m.m.

Se listen over alle mobilselskaber og sammenlign priser her.

LÆS OGSÅ: Router test

De sidste par års udvikling

Telestyrelsen lavede i 2016 en meget grundig test af dækningen på 500 forskellige områder i Danmark. Her var konklusionen, at TDC var bedst, TT netværket blev nr. 2 og 3 fik sidste pladsen.

Der opsættes hver uge nye master og gamle opgraderes, så der er uden tvivl sket meget på området de sidste 3 år, men som udgangspunkt vil det stadigvæk være samme rækkefølge du kan gå ud fra.

Det er nemlig sådan at TDC var det mobilselskab, der købte mest ind ved sidste 4G licens auktion (900 mhz) og derfor også dem, der har udbygget mest de seneste år. Og det vil derfor også være hos TDC et nyt 5G netværk med bredest dækning vil se lyset først – muligvis vil Telia forsøge med et mediestunt som de gjorde med 4G i 2014, men forvent TDC er foran i 2019.

Sådan tester du dækningen

Hos hver af de 3 netværk, har de lavet et dækningskort, hvor du kan indtaste din adresse og se den teoretiske dækning. Deres dækningskort er lavet ud fra teoretiske dækningstal og ikke praktiske målinger. Det betyder, der godt kan være vist fin dækning UDEN der i praksis er det.

Derfor kan du kun bruge mobiludbydernes dækningskort som et fingerpeg.

De tager nemlig ikke højde for:

  • Bakker og dale
  • Søer der reflekterer signalerne
  • Skovområder
  • Tæt betonbebyggelse
  • Energivinduer i boligen med metalfilm
  • En svag mobiltelefon

Gå mere i dybden

Oplever du meget dårlig mobildækning, kan det altså meget vel være en af de listede årsager ovenfor og for at komme tættere på årsagen, kan vi anbefale, at du besøger mastedatabasen.dk og laver en søgning på din adresse.

Her kan du se hvor der er opsat master i nærheden af din adresse.

Kender du dit lokalområde godt, vil du også hurtigt kunne spotte om der f.eks. er en høj bakke mellem din bolig og den nærmeste mast fra den udbyder du anvender. Her kan det måske være en fordel at skifte til en udbyder, der har en mast placere i en anden retning, så bakken ikke kommer i vejen.

Mobiltelefonen kan være årsagen

Der er meget stor forskel på hvor kraftigt en mobil sender og modtager. Iphone 4 var i særdeleshed dårlig og deres 5s udgave var det samme.

De interne antenner i mobilerne i dag, er svagere end i gamle dage, hvor der sad en udvendig antenne på mobilen og placeringen af de indvendige antenner har meget stor indflydelse på ydelsen. Derfor kan skift af selve mobilen også give en mærkbar forskel på den oplevede dækning.

Her kan du teste hvor god dækning dine gæster oplever og se om dem der har samme udbyder, men en anden mobiltype, oplever forskel.

LÆS OGSÅ: Bærbar computer test

WiFi Call kan være løsningen

Er der ikke noget at hente på skift af abonnement til anden udbyder, eller mobiltelefon, ja så kan en lidt nyere mulighed ved navn WiFi Call være en god løsning. Her opsætter du din mobil, så den ringer og modtager opkald gennem dit internet.

De fleste store teleselskaber tilbyder løsningen og det kræver kun download af en App eller på helt nye mobiler, klik på en knap. Det løser ikke hele problematikken, men det gør det muligt at bruge mobilen, der hvor din internet router er stærk nok til at sende signalet hen.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑