Er du på udkig efter en stiksav, som du kan bruge til at løse diverse opgaver i hjemmet, uden at du skal ud og låne en maskine hos venner, familie eller måske endda en håndværker hver gang, du skal have løst en opgave derhjemme, der involverer en stiksav?

Hvis ja, så er det en rigtig god idé, for en stiksav kan faktisk bruges til flere ting end man lige går og tror, og hvis du er udpræget gør-det-selv-mand, som godt kan lide at lave det meste selv, så er der ikke nogen tvivl om, at du nok skal få brugt din stiksav så meget, at du hurtigt vil kunne se, at det har været pengene værd at investere i en robust og effektiv stiksav.

Der er dog mange, der går og tror, at det eneste, man skal holde øje med, når man går på jagt efter en stiksav er, at den har en stor motor og samtidig også har en stor effekt. Det er dog slet ikke rigtigt, for der er mange andre ting, der også er værd at holde øje med, når du går ud og køber dig en stiksav.

Det er for eksempel også en rigtig god idé, at du sikrer dig, at du finder frem til en stiksav, som er brugervenlig og komfortabel at arbejde med, da det er noget, som du vil komme til at sætte rigtig meget pris på med tiden.

Nedenfor finder du vores stiksav test, hvor du selvfølgelig også kan finde en række gode stiksave og der er med garanti én af dem, der passer til dig og dine behov.

LÆS OGSÅ: Rundsav test


Sådan vurderer og udvælger vi produkter:

Vores research-team har undersøgt markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med flere forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle og subjektive vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

1
 • Eventuelle officielle og uvildige produkttests
2
 • Kundernes anmeldelser af produktet
3
 • Produktets specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper
4
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
5
 • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og ud fra det, giver vi dig vores subjektive vurdering og anbefalinger. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke skal forstås som en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.

Bosch akku stiksav PST 18 LI SOLO 18V0603011002 u/kuf.,akku og lad.

Bosch akku stiksav PST 18 LI SOLODenne stiksav er for handymanden eller håndværkeren, der foretrækker kvalitetsværktøj

Med denne akku stiksav er en batteridrevet maskine, der både er stærk og udholdende, kan du arbejde længe og stabilt, før batteriet skal lades op igen.

Det meget stærkt lithium-ion-batteri er meget hurtigt opladet og har lang levetid. Det vil sige, at din maskine hurtigt er klar til brug, og at det ikke ligger og taber sin opladning, når den ikke er i brug.

Den innovative Bosch CutControl gør, at du har optimal præcision og øget kontrol. Det gør dit arbejde lettere, og resultatet bliver bedre. Du kan let følge din skærelinje, da det indbyggede PowerLight sørger for direkte belysning af dit arbejde.

Støvopsugning sørger for at begrænse støv i rummet.

Det indbyggede Bosch-SDS gør det muligt at skifte savklinge lynhurtigt. Det kan gøres uden værktøj og kan håndteres med en hånd.

Bundpladen er slidstærk og robust, hvilket gør føringen af stiksaven rolig og sikker. Savens skæredybde er: 80 mm for træ, 12 mm for aluminium og 5 mm for stål.

Maskinen vejer blot 1,6 kg, hvilket gør den nem at håndtere. Her får du altså et let, præcis og robust stykke håndværktøj, som til trods for, at det er batteridrevet, er både langtidskørende og stærkt.

Fordele

 • God kvalitet
 • Lang batteritid
 • Powerlight gør du hele tiden har lys der du skærer
Ulemper

 • Enkelte føler at den er lidt tung

Specifikationer:

 • 12 volt
 • Lithium-ion batteri
 • Vægt: 1,5 kg
 • Slagantal: 1500-2800 slag/min

Ryobi stikstav R18JS7 18V ONE+ – Stiksav med 4-trins pendulfunktion

Derfor anbefaler denne vi Ryobi Stiksav 18V ONE+:Denne stivsav klarer sig rigtig godt i tests. Den er blandt top-2 stiksave hos både sammenligningstjenesten Pricerunner samt det britiske magasin Independent.co.uk. Samtidig får den en stor anbefaling fra Protoolreview, hvor den vurderes til at være ”Excellent choice”. Protoolreviews skriver følgende om stiksavens evner, når det kommer til performance: ”Stiksaven er ikke slap i kraft-afdelingen og den matcher de nyeste trådløse modeller med 3500 SPM. Den savede let træet op, mens jeg førte det langs linjen – oplyst ganske godt af arbejds lyset”. Om Ryobi R18JS7+:Ryoby R18JS er en stærk og vedvarende batteridrevet stiksav. Pricerunner skriver følgende om stiksavens evner: ”Den kommer igennem hele 7,6 meter af den 45 mm træ, inden batteriet dør, hvilket er virkelig godt taget konkurrencen i betragtning.”Stiksaven har desuden en trinløs og justerbar hastighed, hvilket betyder, at det er meget ligetil at skære mere komplicerede former. Stiksaven har også indbygget belysning. Udover dette har denne stiksav også en fartpilot. Dette er smart, fordi du kan låse kontakten på plads, så maskinen fortsætter med at køre – uden du behøver at trykke på en knap. Alt i alt, så har Ryobi R18JS7+ et simpelt men alligevel omfattende udvalg af funktioner. Maskinen har f.eks. fire forskellige svingningsfunktioner, som er både klare og let tilgængelige. Desuden har den en relativt stor fod, men ikke så stor, at den begrænser dit syn. Batteriet kommer også med en batteriindikator, som du tydeligt kan se, imens du også bruger stiksaven. Hvis du har flere forskellige Ryobi produkter, så kan du skifte mellem batterierne i de forskellige produkter. Dette er forholdsvis nyttigt. Ryobi R18JS7+ kommer med et håndtag i gummi, som er godt afbalanceret. Denne stiksav er bedst egnet til alle, som søger en stærk og vedvarende batteridrevet stiksav, da dette uden tvivl er dens stærkeste side. Ryobi R18JS7 vs. markedet:Med denne stiksav får du en ”stærk og holdbar” stiksav. Prismæssigt følger prisen med kvaliteten. Kvaliteten rankerer højt på skalaen ligesom de fleste andre produkter fra mærket Ryobi. Denne stiksav er dog hverken blandt de dyreste eller billigste stiksave på markedet. Det er den ikke, fordi Ryobi længe har lagt på en god grænse mellem at producere produkter, som både kan bruges til dit eget hjemlige DIY-projekt samt professionelt. Derfor får denne Ryobi R18JS7 også gode anmeldelser, som nævnt længere oppe.Ifølge Pricerunner er der tre vigtige fordele ved dette produkt. Disse fordele er stiksavens meget høje ydeevne og vedholdenhed. Her er batterimodellen yderst holdbar. Også den aflåselige kontakt og den trinløse hastighedsindstilling gør stiksaven yderst nem og bekvem at arbejde med. Specifikationer ved Ryobi R18JS7:

 • Kulfri motor, der giver længere levetid og driftstid
 • Justerbar hastighed 800-3500 slag/min
 • Skæredybde 26mm
 • LED-lys
 • Skift savklinge (T-skaft) uden brug af værktøj/nøgle 
 • Justerbar fodplade 0-45°
 • Savekapacitet: træ 135mm, stål 10mm
Fordele

 • Batteridrevet
 • Kulfri motor som giver længere leve- og driftstid
 • Bedømt som #1 hos Independent.co.uk
Ulemper

 • Foden er forholdsvis stor

Specifikationer:

 • LED-lys
 • Skift savklinge uden brug af værktøj
 • Justerbar hastighed 800-3500 slag/min
 • 26mm skæredybde

Bosch stiksav 650W GST 90 E professionel060158G000 m/kuffert

Bosch stiksav 650W GST 90 EHer er stiksaven til den professionelle håndværker eller den krævende handymand

Dette er det perfekte stykke håndværktøj, hvis du har brug for en stiksav, der er både stærk, handy og pålidelig.

Maskinen kører med en superstærk 650 W-motor, og den har en effekt på 500 – 3100 omdrejninger i minuttet.

Den 4-trins pendulfunktion sikrer et skarpt snit uden flossede kanter. Den har indbygget blæsefunktion, der giver en effektiv støvopsugning.

Stiksaven har en vægt på 2,3 kg, og den ligger ergonomisk godt og solidt i hånden.

Den kommer med et fornyet og forbedret savklinespændesystem, der sikrer høj snitpræcision og høj brugervenlighed. Det gør maskinen let at håndtere, når du skal udskifte klingen.

SDS-systemet gør det nemt og hurtigt at udskifte klingen uden brug af værktøj. Fodpladen er af stål og er resistent over for bøjning.

Den isatte ledning har en længde på 2,5 meter. Det giver god arbejdsbevægelighed. Der medfølger en praktisk kuffert, der kan bruges både til sikker opbevaring og til transport.

Med denne professionelle og kraftfulde stiksav er du klar til at arbejde enten erhvervsmæssigt eller i dit hjem, hvis du foretrækker værktøj, der virkelig er solidt og pålideligt – også på den lange bane.

Fordele

 • Indbygget blæsefunktion
 • Forbedret savklinespændesystem som sikrer høj snitpræcision
 • Klingen kan udskiftes uden værktøj
Ulemper

 • Kræver ledning

Specifikationer:

 • Værktøjskuffert, unbrakonøgle WAF 5, splintbeskyttelse, udsygningssæt og 1x stiksavsklinge medfølger
 • Størrelse: 18,7 x 7,9 x 33,2 cm
 • Snitdybde træ: 90 mm
 • Snitdybde i alu: 20 mm
 • Snitdybde i ulegeret stål: 10 mm

Makita stiksav 720W 4351FCTJm/kuffert

Makita stiksav 720W 4351FCTJmHer er stiksaven for dig, der har brug for en, der er virkelig power-fuld

Skal dit værktøj være så stærkt og så solidt som muligt, så tag at kigge nærmere på denne kraftkarl fra Makita.

Den har en motorkraft på hele 720 W, så med denne stiksav vil du være i stand til at klare også de meget krævende saveopgaver.

Den har et slagtal på hele 800 – 2800 omdrejninger i minuttet og en slaglængde på 26 mm. Stiksaven måler 271 mm x 73 mm x 187 mm, og den vejer 2,5 kg.

Den kan arbejde med variable hastigheder, hvilket gør den meget anvendelig og meget brugervenlig. Klingen skiftes let og uden brug af værktøj.

Maskinens ergonomisk korrekte design og dens gummibelagte greb gør den virkelig lækker at arbejde med og meget nem at håndtere, også når du arbejde i de mere akavede arbejdsstillinger.

Det indbyggede LED-lys giver dig et praktisk arbejdslys direkte på det, du arbejder med.

Den har en maksimal skærekapacitet på 135 mm, når det drejer sig om træ, og 10 mm, når du skærer i stål. Det gør den meget anvendelig og virkelig fleksibel.

Her er altså tale om et stykke håndværktøj af tungeste kaliber. Vælg den, hvis du vil arbejde professionelt med en meget fleksibel og robust stiksav.

Fordele

 • Ergonomisk design
 • Indbygget LED lys, så du altid kan se hvad du laver
 • Variable hastigheder og udskiftning af klinge uden værktøj
Ulemper

 • Kræver ledning

Specifikationer:

 • 720 watt
 • Størrelse: 271x73x187 mm
 • Smart kuffert medfølger
 • 26 mm slaglængde

Festool stiksav 720W TRION PS 300 EQ-PLUS561445 m/kuffert

Festool stiksav 720W TRIONHer er den stærkeste stiksav fra Festool

Har du brug for en virkelig robust stiksav, der tilmed er ideel til universel brug, så er denne maskine fra Festool et rigtig godt bud på stiksaven for dig.

Denne stiksav har en superstærk motor på hele 720 W, og den slår hele 1000 – 2900 slag i minuttet.

Den har geringssnit på 0 – 45 grader, og den kan lave helt nøjagtige retvinklede snit på grund af, at den har en patenteret 3-punkts-savklingeføring.

Dens skæringsdybde er 120 mm i træ, 20 mm i metal og 10 mm i stål.

Arbejderne behøver ingen efterbehandling, på grund af den forbedrede overfladebeskytter, der hindrer, at snittet bliver flosset.

Den kan give dit fine udsavninger af cirkler alle andre organiske former, og den kan save et emne nedefra.

Klingerne skiftes hurtigt og nemt med FastFix princippet. Stiksaven vejer 2,4 kg, og er skabt til nemt at kunne håndteres med én hånd.

Den er kompatibel med et system, der kan koble saven på en CMS, og så har du en semi-stationær sav.

Dens levetid er blevet længere på grund af nogle meget robuste reservedele. Stiksaven leveres i en kuffert, der er perfekt til opbevaring og transport.

Her har du altså en virkelig robust, stærk og fleksibel stiksav, som har mange anvendelsesmuligheder, da den har stor kapacitet, kan arbejde i flere materialer og er let at håndtere.

Fordele

 • Patenteret 3 punkts savføring, som gør kan skære præcise gearningssnit fra 0 til 45 grader
 • Forbedret overfladebeskyttelse som hindrer, at snittet bliver flosset
 • 720 W
Ulemper

 • Kræver ledning

Specifikationer:

 • Skærekapacitet træ: 120 mm
 • Skærekapacitet stål: 10 mm
 • Vægt: 2,4 kg

Festool stiksav 550W CARVEX PS 420 EBQ-PLUS561587 m/kuffert

Festool stiksav 550W CARVEXDenne stiksav fra Festool er let, kraftig og handy at arbejde med og meget fleksibel

Her har du en god og robust stiksav, som er overraskende kraftfuld og yderst fleksibel i sine indstillinger. Det gør den nem at arbejde med samtidig med, at den kan klare de fleste opgaver.

Med en motorkapacitet på 550 W er denne maskine ikke den stærkeste på markedet. Til gengæld kan den udføre mange forskellige opgaver, og den har tilmed mere power, end man lige skulle tro.

Den har et slagtal på 1500 – 3800 omdrejninger i minuttet. Den har en skæredybde på 120 mm, når det er i træ, 20 mm i metal og 10 mm i blødt stål.

Den vejer bare 1,9 kg og er derfor vældig nem lige at tage med sig og nem at håndtere både over længere tid og ved de mere akavede arbejdsstillinger.

Den er meget brugervenlig, da den dels er så let og dels har softgrip og et lækkert ergonomisk korrekt design.

Den er ideel til udsavning af cirkler og andre organiske former, og den kan sagtens skære nedefra. Du kan nemt og hurtigt skifte klinger og såler, og det kan gøres uden brug af værktøj.

Der følger en praktisk kuffert med, der er ideelt til opbevaring og til transport.

Fordele

 • Høj gennemtrækskraft som sikrer hurtig savning
 • Du kan hurtigt udskifte sål og savklinger uden værktøj
 • Nem at håndtere over længere tid
Ulemper

 • En af de dyreste modeller i test-oversigten

Specifikationer:

 • 550 watt
 • Skærekapacitet i træ: 120 mm
 • Skærekapacitet i stål: 10 mm
 • Vægt: 1,9 kg
 • Praktisk kuffert følger med

Det er vigtigt at have fokus på brugervenlighed ved en stiksav

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det godt kan være svært at gøre brug af en stiksav, hvis den ikke er blevet konstrueret på en praktisk måde, for det er i forvejen en maskine, der ikke er helt nem at håndtere.

Derfor er det meget vigtigt, at du sørger for at vælge en model, der gør det nemt for dig at betjene den og samtidig også foretage dig ting, som for eksempel at kunne skifte klingen på maskinen, uden at du skal til at finde et væld af forskellige værktøjer og redskaber frem, inden det kan lade sig gøre.

Derudover er det også en rigtig god idé, at du sørger for at vælge en model, hvor der er mulighed for at låse dens omdrejningstal til forskellige hastigheder, da det vil gøre det meget nemmere for dig at styre saven og samtidig også lave pæne oversavninger i det eller de materialer, som du går og arbejder med.

Det skal desuden også nævnes, at det er en rigtig god idé, at du vælger en stiksav, der kan bryste sig af en kraftig penduleffekt, hvis der er chance for, at du kommer til at arbejde med vådt træ, hvilket bestemt ikke er usandsynligt på hverken en byggeplads eller i en bolig her i Danmark.

Grunden til, at du skal vælge en stiksav med en kraftig penduleffekt er, at den kaster spånerne ud til siden og hugger sig ind i træet .

Det er også meget rart, at du kan minimere denne penduleffekt eller oven i købet slå den helt fra, hvis du skal arbejde med andre materialer end vådt træ, hvilket eksempelvis kunne være metal, PVC eller bordplader udført i melamin, eftersom sådanne materialer har en tendens til at fosse og blive ødelagt, hvis der bliver savet med for stor kraft.

LÆS OGSÅ: Borehammer test

De bedste stiksave er udstyret med det såkaldte ’body-grip’

Der er, blandt fagfolk, en meget udbredt mening om, at man skal vælge en stiksav, der er udstyret med det, der kaldes for et body-grip. Det betyder faktisk, at du ikke skal gå på jagt efter en stiksav, der har et decideret håndtag, men du skal derimod lede efter en maskine, hvor man holder om selve maskinen.

Grunden til det er, at det giver langt bedre muligheder for at styre stiksaven og samtidig vil du også have et langt mere fast tag i selve maskinen, hvilket giver dig muligheden for nemmere at både styre og overskue maskinen.

Hvis du vælger en stiksav med et decideret håndtag, så vil den nemlig nemt have en tendens til at styre sig selv, eftersom at et håndtag på en stiksav som oftest vil være placeret over selve stiksaven, og det giver ikke just de bedste forudsætninger for at styre stiksaven, men det giver derimod anledning til både forkert og farlig betjening af maskinen.

Vælg din kommende stiksav med omhu og eftertanke

Det er desuden også meget vigtigt, at du ikke forhaster din beslutning og blot begiver dig ud i et tilfældigt byggemarked, hvor du så køber din stiksav.

Der er desværre mange, der gør dette og det ender typisk med, at de kommer hjem med en stiksav, der faktisk ikke engang kan løse deres behov, hvorfor de enten er nødsaget til at få den byttet, hvis det er muligt, eller bare beholde en stiksav, som de reelt set ikke kan bruge til det store.

Det er lige netop dét, der er grunden til, at det er meget vigtigt, at du giver dig god tid til at sætte dig ind i, hvad du reelt set har behov for, så du ikke ender med det ovenstående scenarie og dermed også en stiksav, som du ikke kan bruge til noget.

Sørg for at sætte dig ned og tænk dine behov igennem, overvej hvad du skal bruge din stiksav til og brug derefter disse informationer til at foretage et velovervejet og gennemtænkt valg.

På denne måde er du nemlig sikret, at du ender med at købe en stiksav, der lever op til dine krav og kan bruges til den eller de opgaver, som du skal bruge den til.

 

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter