Glæden ved en stor have eller egen lille privat park kan hurtigt forsvinde, når græsset hele tiden skal klippes om sommeren. Du kan måske låne en plænetraktor, også kaldet havetraktor, af en af naboerne, men det er ikke altid muligt eller hensigtsmæssigt.

Alternativt kan du overveje at udskifte din almindelige græsslåmaskine eller udslidte havetraktor med en ny havetraktor. Der er mange muligheder og derved mange overvejelser, især hvis du er førstegangskøber, når du skal beslutte, om det skal være en lille og billig havetraktor, eller om det skal være en noget større maskine.

Det er også muligt at købe en havetraktor, hvor der kan påmonteres vinterudstyr, så du kan feje sne om vinteren, men hvor du også kan feje blade om efteråret, hvis du har større gå- og/eller kørearealer som for eksempel en stor gårdsplads, en lang indkørsel eller en privat vej.

Der er flere andre ting, som er væsentlige, når du skal overveje en havetraktor, herunder især klippebrede og manøvredygtighed. Jo bredere klippebrede, jo hurtigere kan græsset klippes, men hvis der er smalle og kringlede områder, så skal der måske efterklippes, hvis havetraktoren ikke kan komme ind, eller hvis den ikke kan manøvre rundt i de meste krogede hjørner.

Samtidig må du ikke ikke glemme, at en havetraktor, ligesom en græsslåmaskine, naturligvis skal af med det afklippede græs. Her er det en fordel, hvis den har en opsamlingsfunktion som standard- eller ekstraudstyr, og/eller hvis den kan findele græsset, så det bliver smidt tilbage på græsplænen som fremtidigt gødning.

Andre faktorer som støjniveau kan også være relevant, hvis du gerne vil kunne klippe græs uden at forstyrre eventuelle naboer, især på skæve tidspunkter som for eksempel tidligt om morgenen. Og naturligvis er det også praktisk, hvis du kan slå hele græsplænen uden at skulle fylde brændstof på midt i det hele.

Her, i denne havetraktor test, kan du få et overblik over nogle af de forskellige modeller og muligheder der er på markedet i øjeblikket.


Indholdsfortegnelse:

Sådan vurderer og udvælger vi produkter:

Vores research-team har undersøgt markedet og fundet nogle af de bedste produkter og forhandlere. Vi har partnerskaber med flere forhandlere, og selvom det kan have indflydelse på udvalget af produkter, beror vores anbefalinger på redaktionens professionelle og subjektive vurdering af de bedste produkter.

Vi vurderer og sammenligner produkter i artiklen på:

1
 • Eventuelle officielle og uvildige produkttests
2
 • Kundernes anmeldelser af produktet
3
 • Produktets specifikationer, egenskaber, fordele og ulemper
4
 • Forhandlerens garantier, service og omdømme
5
 • Indsigt og viden om vores læseres præferencer

Disse parametre holder vi op imod pris og kvalitet og ud fra det, giver vi dig vores subjektive vurdering og anbefalinger. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at rækkefølgen af produkter ikke skal forstås som en rangering af produkterne, men nærmere en gennemgang af nogle af markedets bedste produkter til forskellige behov.


Stiga Estate 2084 H havetraktor – effektiv vindermodel

Vores anbefaling

Stiga Estate 2084 H havetraktor 84 cm med opsamlerStiga Estate 2084 H har en god og kraftig benzindrevet motor på 7,4 kW. Havetraktoren er med automatgear, der sikrer en nem hastighedsstyring. 

Gode ting ved Stiga Estate 2084 H

 • Testvinder hos Have Univers
 • Effektiv opsamler til græs med 200 liters kapacitet
 • Ekstra komfortabelt sæde med polstring
 • Justerbar klippehøjde fra 25 til 80 mm

Designet af Stiga Estate 2084 H er moderne og gennemtænkt. Komforten helt i top med et polstret sæde med behagelige armlæn. Rattet er ligeledes udført med en soft-grip-overflade.Du kan indstille klippehøjden til 7 forskellige niveauer fra 25 til 80 mm. Med den praktiske opsamler samles der løbende afklippet græs op i beholderen med en kapacitet på 200 liter.

Sådan adskiller Stiga Estate 2084 sig fra markedet

Denne model anbefales til dig, der slår plæner med et areal op til 3000 m². Det er også en vinder hos Have Univers, hvor den er kåret som den allerbedste i test. Den har nemlig en praktisk størrelse og mange smarte funktioner, der passer til dig, der ønsker en komfortabel måde at ordne græsplænen på.

Fordele

 • Stor opsamler til græs
 • Høj komfort
 • Mange smarte funktioner
Ulemper

 • Ligger i den høje ende af prisskalaen

Specifikationer:

 • Benzindrevet Stiga-motor: 7,4 kW ved 2400 rpm
 • 84 cm klippeaggregat med to knive
 • 7 klippehøjder fra 25 til 80 mm
 • Opsamlingskapacitet: 200 liter


MTD 92 havetraktor – med opsamler

Lille havetraktor til den mindre have

MTD 92 Havetraktor

Dette er en lækker havetraktor fra MTD, som er i en lidt højere prisklasse. Det er en større model fra MTD. Klippebreden er 92 cm, og klippehøjden er mellem 30 og 95 millimeter fordelt over syv trin.

Der er således tale om en lækker kompaktmodel til plæneklipning i mindre haver, hvor det frontmonterede klippedæk sikrer dig et godt overblik over arbejdsområdet.

Der er i det hele taget tale om en manøvredygtig havetraktor, som er egnet til smalle og trange steder, hvilket hjælpes godt på vej af den avancerede centerstyring. Samtidig giver baghjulstrækket optimal trækkraft, når der køres rundt i haven, mens den automatiske transmission sikre dig en komfortabel drift.

Havetraktoren har bioklip, men kan ombygges til bagudkast. Dertil kommer, at den kan bruges hele året rundt, idet den har en del forskelligt smart ekstratilbehør, så den for eksempel også kan benyttes til at rydde sne i indkørslen om vinteren.

Der er tale som en PowerBuilt benzinmotor fra Briggs & Stratton med én cylinder og en nettoeffekt ved et fastlagt omdrejningstal 6,1 kW på 2.800 omdr./min. Transmission er automatisk, og de 6 gear reguleres med pedalerne.

Tanken rummer 3,8 liter, og batteriet er 12 V 20 Ah. Maksimal hastighed er 7 km/t, og den kan køre baglæns med op til 5 km/t.

Fordele

 • 6 gear inkl. bakgear
 • Kan komme ind smalle og trange steder
 • Frontmonterede klippedæk
Ulemper

 • Klipper ikke i bakgear

Udvalgte specifikationer

 • Motor: Benzin
 • Klippebredde: 92 cm
 • Med opsamler
 • 11,6 HK
 • Havetraktoren vejer 195 kg, og den er 2225 cm lang, 99 cm bred og 103 cm høj.


Tidligere anmeldte produkter – nu udgået

Nedenfor finder du produkter, som vi tidligere har belyst. Det har ikke været muligt for os at identificere forhandlere af disse modeller, men vi har beholdt dem i artiklen, såfremt informationen skulle være til gavn for dig som læser.


Stiga Tornado 2098 H – hurtig og effektiv havetraktor

God til den store plæne

Stiga Tornado 2098 H havetraktor 98 cm med sideudkastStiga Tornado 2098 H er en kraftig benzindrevet udgave, der let klarer græsslåningen med et 98 cm klippeaggregat med to knive.

Gode ting ved Stiga Tornado 2098 H

 • Kraftig benzindrevet motor til store plæner
 • Ekstra bredt 2-bladet klippeaggregat på 98 cm
 • Automatgear for let kontrol
 • Justerbar klippehøjde fra 25 til 80 mm

Den gule Stiga Tornado 2098 H er udstyret med en kraftig 452 cm³ Stiga-motor. Den leverer en effekt på 8,4 kw ved 2800 rpm.Du kan indstille klippehøjden til 7 forskellige niveauer fra 25 til 80 mm, så du får netop den højde på plænen, du ønsker.

Sådan adskiller Stiga Tornado 2098 H sig fra markedet

Har du en stor græsplæne på op til 5000 m², så kan Stiga Tornado 2098 H anbefales. Denne model fra Stigas serie Tornado er kåret som ”Bedst i test” på Have Univers, hvor de har lavet en større test af forskellige havetraktorer. I testen anbefales Tornado 2098 H særligt til dig, der gerne vil have ordnet plænen i en fart så nemt og effektivt som muligt.Havetraktoren er udstyret med automatgear, og med et tryk på en knap kan du endda klippe græs i bakgear.

Fordele

 • 7 forskellige klippehøjder
 • Hurtig og effektiv havetraktor
 • Automatgear
Ulemper

 • Har ikke træk krog

Specifikationer:

 • 452 cm³ benzindrevet Stiga-motor
 • 98 cm klippeaggregat med to knive
 • Sideudkast
 • 7 klippehøjder fra 25 til 80 mm


STIGA AT3 98 A Havetraktor

STIGA AT3 98 A HavetraktorDenne havetraktor af mærket STIGA vil være rar at anvende i haven, når græsset skal klippes. Den vil kunne komme rundt og klippe græsset i hele haven.Havetraktoren fra STIGA er perfekt til dig, der ønsker flere klippemetoder til at klippe græsplænen. Havetraktor er i stand til at klippe på flere forskellige måder enten ved såkaldt Multiclip eller sideudkast.

Denne havetraktor har klippeaggregat på 98 cm med to støttehjul og to knive. Man aktiverer knivene via en elektromagnetisk kobling ved blot at trykke på en knap.

Selve højden af klipningen kan man selv justere i 7 niveauer ved blot at benytte håndtaget, der er at finde ved siden af førersædet. Højden kan justeres til at være mellem 25 og 80 mm.

Havetraktoren har en Alpina-motor med nettoeffekten 6,5 kW ved 2800 rpm. Den har også en mekanisk transmission.

En batterioplader følger med i købet af denne havetraktor, og man kan vælge at tilkøbe både Multiclip-indsats samt trækkrog. Ønsker man en græsplæne, der er pænt klippet selv ude i de svære kroge, vil denne havetraktor være et køb værd, da den blandt andet har flere metoder til at klippe græsset samt kan justere højden på klipningen.

Havetraktor – Texas Rider 6100E

havetraktor-texas-rider-6100e

Kom hurtigt og let rundt i hele haven med denne fine lille, kompakte havetraktor fra Texas.

Texas Rider 6100E er en yderst kompetent lille arbejdshest, der hurtigt og effektivt. Det er yderst let at betjene den. Med den praktisk el-starter er du hurtigt på vej! Sæt en lille vogn på anhængerkrogen og transporter op til 25 kg ad gangen.

Der er tilmed en opsamler på 150 liter, så du er fri for at rive græsset sammen efterfølgende, når det er blevet slået. Opsamleren kan tømmes næsten uden at røre en finger. Bliv siddende på havetraktoren og løft bagerst håndtag på opsamleren. Lettere bliver det ikke.

Plastikcoveret kan løftes op ved behov for at fylde benzin på, tjekke olie og lave generel vedligeholdese af motoren. En særlige studs på coveret kan tilsluttes en vandslange, hvorved du hurtigt og let kan rengøre maskinen for græs efter brug.

Havetraktoren er velegnet haver med et areal på 600-1200 m2 og helst kun jævne områder. Ingen stejle stigninger, da den kan vælte.

Wolf-Garten Havetraktor S 96.130 T

Wolf-Garten Havetraktor S 96.130 T

Forestil dig, at du er den lykkelige ejer af en fed havetraktor. Så kan du sidde der og trone, mens du kører stille og roligt rundt og har helt styr på bedriften, mens du slår græsset. Er dette drømmebillede ikke helt fremmed for dig, og har du rent faktisk en hel del græs, der skal slås, så kan du føre drømmen ud i livet med denne skønne model fra Wolf-Garten.

Designet

Denne havetraktor er rød med detaljer i sort og gul. Den ligner en moderne udgave af en traditionel traktor med sin røde og sorte farver – og alligevel har den sit helt eget look med de strømlinede lygter, de fede, brede hjul, hvoraf de bageste er større end de forreste, og med skær og sideudkast, der er sikkert placeret i bunden af traktoren.

Det er supernemt at komme af og på traktoren, takket være den step-thru-ramme, der netop er beregnet til det.

Som lidt ekstra raffinementer, er den udstyret med en kopholder, ergonomisk korrekte kontrol-elementer og et justerbart sæde.

Fakta om havetraktoren

Der sidder en stærk B & S motor på 13 hk i denne traktor. Der er seks transmatic-gear i den.

Klippebredden er på 96 cm, så den kan virkelig få klippet den store plæne i en vis fart. Den behøver kun 46 cm at vende på, så den kan faktisk også komme tæt på træer, hegn og så videre. Klippehøjden på græsset kan indstillet i fem højder imellem 30 mm og 90 mm.

Derfor er denne havetraktor ret fleksibel og avanceret. Den er ovenikøbet en fornøjelse at sidde på.

Det er muligt at tilkøbe et bioklip-kit og opsamler-kit som ekstra tilbehør.

Skal din drøm om at blive ejer af en fed havetraktor realiseres, så kan denne model sagtens være den, der skal klare det. God havefornøjelse.

ALKO Black Edition havetraktor

Hvem drømmer ikke om at sidde højt til traktors, når græsplænen skal slås? Det har de fleste nok. Nu er ALKO kommet med denne virkelig flotte Black Edition model.

Designet

Havetraktoren er sort på alle dele, bortset fra enkelte detaljer i hvid. Logoet er hvidt.

Den er virkelig stilfuld og minder på sin vis om en GTA. Karosseriet er hævet fra de kraftige dæk, og sædet er også ret højt placeret.

Den vil du være stolt af at fræse rundt på, mens du laver noget praktisk i haven.

Fakta om havetraktoren

Det er en kraftig motor, der sidder i denne traktor. Det er en  4-takts, 432 cc motor. Den kan yde 5,8 kW, og den har 2800 omdrejninger i minuttet. Dens styrke betyder, at du også kan bruge den til andet end at slå græs med. Den er udstyret med anhængertræk.

Den er baghjulstrukket.

Motoren kører på blyfri benzin, som den kan rumme 8 liter af, og den kan rumme 1,2 liter motorolie.

Den har seks gear, fem frem og et bak.

Traktoren måler 102 cm i bredden, 114 cm i længden og 239 cm i højden. Dens nettovægt er 22 kilo. Så det er en traktor med en vis volumen.

Den kan køre med en fart på fra 1,6 km i timen til 8,3 km i timen.

Græsslåning

Du vil vel primært bruge traktoren, når du skal slå græs.

Den klipper græsset i en bredde på 93cm, og den kan klipper det i en højde på mellem 30 mm og 80 mm. Der er 6 forskellige højder, du kan indstille den til at klippe i.

Den behøver kun 45 cm til at vende på.

De to knive, den er udstyret med, er af metal.

Den har en sideudkaster monteret, og den laver bioklip, som bliver liggende på græsset og gøde. Hertil kan denne havetraktor fra AL-KO opsamle 220 liter.

Her får du altså en flot, stor og stærk havetraktor, der er eminent til at slå dit græs, men som også kan bruges til at trække med.

Fakta om havetraktoren

Der sidder en pænt stor Briggs & Strattin PB motor på 500 cm3 i motorrummet. Den kører på benzin.

Traktoren kan køre med forskellige hastigheder.

Du kan indstille klippehøjden på græsset i de fem trin, der er i klippeindstillingen. Den har en variation på minimum 30 mm og en maksimal klippehøjde på 9,5 cm.

Der er monteret sideudkast på den. Det er smart på flere måder. Dels behøver du ikke at opsamle og udsmide det græs, som bliver klippet af, og dels ligger det afklippede græs og gøder i plænen.

Den har en stor klippebredde på 107 cm, så den kan ret hurtigt på slået selv den helt store græsplæne.

Få drømmen om den fede havetraktor til at gå i opfyldelse.

Har du spurgt din kone?

For de fleste er en havetraktor i et prisleje, der gør, at det er smart at få tænkt sig grundigt om, inden man bestiller, og derfor kan det være interessant at høre andres mening.

Det kan godt være, at din ægtefælle eller samlever normalt ikke står for plæneklipning og snerydning, men derfor kan det alligevel være praktisk med en mening fra en anden person, som også har indsigt i havens finurligheder og haveskurets umuligheder.

Udover det kan være konstruktivt med en ”second opinion” omkring klippebrede og lignende, så slipper du også for eventuelle kommentarer, efter du har fået din nye havetraktor.

Har du husket det hele?

Når du bestiller en vare på Internettet eller køber den i en ordinær forretning, så er det væsentligt at have styr på, hvad der følger med, og hvad der ikke følger med.

Det er for eksempel ret uheldigt at købe en fjernstyret bil i julegave til en lille dreng, hvis der ikke er batterier med. På samme måde er det ret kedeligt at stå foran en weekend med en ganske ny og spændende havetraktor, der ikke kan køre.

LÆS OGSÅ: Drone test

Du bør derfor tjekke, om der følger de helt ordinære ting med som for eksempel overtræk, motorolie og benzin til havetraktoren. Og selvom der følger benzin med, så er tanken ganske sikkert ikke fuld. Overtrækket kan derimod godt undværes i en weekend, men det er praktisk at få med i samme bestilling.

Andre ting, som primært er væsentlige i forhold til prisen på en havetraktor, er eventuelt ekstraudstyr som især klippeaggregat, græsopsamling, sneplov, kost, trækkrog og multiklip eller mere konkret bioklip (bioclip).

Vil du hellere bruge tiden på noget andet? Se vores robotplæneklipper test

Har du tjekket hele haven?

De fleste tror, at de kender deres egen baghave, men det er uheldigt at få købt en havetraktor, hvor den er for bred til døren i skuret, hvor frihøjden er for lille, hvor klippebreden er for stor, hvor benzintanken er for lille, hvor den støjer for meget, eller hvor et eller andet gør, at havetraktoren ikke matcher ens behov.

Så gør dig selv en tjeneste at kigge på alle målene, herunder vægten på traktoren, hvis et eller andet skulle gøre, at det er upraktisk med en tung havetraktor.

Det ville for eksempel ikke være et usædvanligt særtilfælde, hvis en eller anden køber en havetraktor, får den hjem, slår græsset og først derpå indser, at den ikke kan komme ind i haveskuret. Det sker ikke kun i sjove film, men også i virkeligheden. Husk også, at en havetraktor ofte er større, end man tror.

Har du undersøgt dine øvrige behov?

Har du god plads i haven? Læs vorestrampolin test

Måske står du med et behov for at udskifte din græsslåmaskine med en havetraktor eller at udskifte en ældre havetraktor med en ny og bedre, men glem ikke at se frem i tiden.

Det kan være, at du fokuserer på plæneklipning, hvilket ikke er usædvanligt med en plænetraktor, men hvad nu, hvis du efter to år kommer frem til, at du også gerne vil have en sneplov og finder ud af, at den ikke findes som ekstra udstyr til lige netop din havetraktor. De fleste havetraktorer er i en prisklasse, som gør, at de bør kunne bruges i mange år, før de skal udskiftes.

Det kan også være, at det ender med, at snerydningsfunktionen bliver vigtigere for dig end plæneklipningsfunktionen på havetraktoren. Naturligvis er det vigtigt at få slået græs, men det kan du normalt gøre på en fridag, hvor solen skinner.

Snerydning sker derimod ofte om morgenen, og det plejer at være koldt og måske endda mørkt, når det er tid til snerydning. Derfor skal du måske ikke betragte snerydning som en ekstra funktion til din havetraktor, men som en ligeværdig funktion.

Desuden skal du tage i betragtning, at fabrikken potentielt kan stoppe produktionen af ekstraudstyr, så derfor kan det være smart at få købt alt udstyr hurtigst muligt, og gerne på samme tid som købet af havetraktoren, således reklamationer over eventuelle fejl, mangler og uregelmæssigheder kan meldes samlet og på en gang.

Du har nu læst om forskellige havetraktorer i denne test, og du har læst nogle tanker omkring køb af en plænetraktor, herunder billige havetraktorer og avancerede havetraktorer, som forhåbentligt vil gøre det lettere for dig at tage et valg.

Er du en gør det selv mand, og er du træt at af rydde sne om vinteren, så kan du kigge her, hvad en havetraktor også kan bruges til.

Her kan du se en hurtig gennemgang af en havetraktor, med alt hvad du bør vide om den

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme

Forfatter