Håndværkertilbud – er det penge ud af vinduet?

Gør det selv-projekterne er flere end nogensinde før. Alligevel stiller flere og flere danskere sig på hælene ved tanken om at købe et såkaldt ’håndværkertilbud’, dvs. et hus, som kræver en del renoveringsarbejde og derfor energi, tid og penge. Spørgsmålet er nemlig, om håndværkertilbuddene er penge ud af vinduet?

Danskerne er vilde med at gøre det selv

De sidste mange år er gør det selv-arbejde og projekter skudt i vejret med raketfart i Danmark. Danskerne bygger carporte, istandsætter møbler og opfører udestuer en masse. Tendensen synes dog at tage et brat dyk nedad, når det kommer til at istandsætte eller renovere hele boliger ad gangen.

På grund af denne tendens ser vi flere håndværkertilbud til salg end nogensinde før, billigere end nogensinde før.

LÆS OGSÅ: Slagboremaskine test

Hvorfor afstår danskerne fra at renovere selv?

For det første kræver det, at man har et sted at bo imens man renoverer og sætter i stand. Hvis hele huset skal renoveres fra ende til anden, kan man ikke bo der imens renovationen står på. Dette betyder også, at man skal være villig til at betale to ’huslejer’ på samme tid, hvis man mener, at det i sidste ende bedst kan betale sig at sætte i stand selv.

For det andet kræver det en masse tid at sætte en bolig i stand selv. Hvis man har et fuldtidsjob, når man ikke ret langt ved at begynde på istandsættelse, når man kommer hjem fra dette. Derfor ser man dog også mange, som påbegynder en boligrenovering i forbindelse med arbejdsløshed.

Til dette skal dog siges, at man sagtens kan få udbetalt sine dagpenge og samtidig udføre almindelig vedligeholdelse på sin bolig, som fx at skifte tagrender. Der gælder dog andre regler, hvis du ønsker at bruge din ledighedsperiode på at bygge til eller om på din bolig.

Kontakt din a-kasse for at høre hvilke regler, der gælder for dig.

SE OGSÅ: Afkortersav

Når drømmehuset braser – med vilje

Scenariet er som oftest – en køber finder drømmehuset, perfekt beliggende med udsigt til den store have og bagvedliggende skov, tæt på forældrenes arbejde og i cykelafstand til ungernes skole. Det eneste men ved huset er, at det er et håndværkertilbud.

Tendenserne viser, at folk er mere tilbøjelige til at købe huse, og i større grad efterspørge disse, som trænger til en kærlig hånd, bare for at rive dem ned. Tendensen hænger sammen med, at det store udbud af håndværkertilbud har presset priserne for disse så meget i bund, at boligerne nu sælges som deciderede byggegrunde.

Endnu et argument for denne udvikling ligger i, at der til stadighed kommer mere fokus på miljø og miljørigtighed. Derfor er det også oftest boliger fra omkring 60erne og 70erne, som bliver revet ned til fordel for nye og mere miljørigtige huse.

SE OGSÅ: Multicutter

Hvis prisen er sat lavt nok, kan det godt betale sig at købe et hus, bare for at rive det ned. Selvom nedrivning og miljørigtig sanering også er en udgift i denne sammenhæng, er der stadig penge at spare.

Dette gælder generelt over hele landet, men især omkring de attraktive områder, hvor folk ligeledes er villige til at betale endnu mere for et håndværkertilbud.

Hvis du går med drømmen om at købe ny bolig, enten som et renoveringsprojekt eller som indflytningsklar bolig, bør du rådføre dig med en boligadvokat. Hos Hviidadvokater.dk kan du få vejledning i alle aspekter af boligkøb.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑