Sidst opdateret:

Der er mange forskellige begreber, der skal være styr på, når man skal købe en ny elcykel, men nedenfor kan du finde en hurtig forklaring af de to mest vitale begreber, når det kommer til elcykler.

I denne elcykel test har vi kigget nærmere på herre og dame elcykler, samt foldbare og ladcykler.

El-motor:

Det er elmotoren, der driver selve cyklen. Dens gennemsnitlige driftseffekt bliver målt i watt, men du skal dog være opmærksom på, at de fleste cykler vil kunne yde mere i spidsbelastninger, hvorfor tallet ikke altid er hundrede procent retvisende.

Der gives derfor ofte et drejningsmomentet, som en form for supplerende angivelse af motorens reelle trækkraft. Der er stor forskel på elmotoreren på de forskellige elcykler, der købes på det danske marked, hvorfor det handler om at være opmærksom og kigge de forskellige modeller igennem.

Batteriet:

Du bør vælge en elcykel, der er udstyret med et batteri, der er af lithium-ion (Li-ion) eller lithium-polymer (LiPo)-typen.

Hvis du vælger en elcykel, der er udstyret med et ældre nikkel-cadmium-batteri, vil det miste kapacitet i løbet af noget tid, mens hvis du vælger en med et af lithium batterierne, så er der mulighed for at “sjatlade”, uden at det mister kapacitet over tid.

Ydermere, så lader de også meget hurtigere, der typisk tager det ikke meget mere end en time, at lade batteriet op til cirka 50% af dets samlede kapacitet.

En fuld opladning vil dog typisk tage mellem 4 og 5 timer.

Du skal desuden også være opmærksom på, at des større kapacitet elcyklens batteri har i amperetimer (Ah), des længere vil den kunne køre på en opladning, men det kræver dog at de anvendte motorer er ens.

Langt de fleste elcykler vil have en kapacitet, der lyder på 9 eller 10 amperetimer, og hvis man bruger en elcykel på ganske normal vis, så vil det kunne give en samlet distance på cirka 25 – 30 kilometer med fuld motoreffekt en stor del af vejen.

Hvis du derimod bruger en mere sparsommelig kørestil, så kan du køre næsten dobbelt så langt på en opladning.

Var det en el mountainbike du kiggede efter? Læs vores el mountainbike test her


Indholdsfortegnelse:

 • Gazelle Vento C7 HMB Herre 2019
 • E-Fly Nova MAX
 • Gazelle Arroyo C7 + HMB
 • Cannondale Mavaro Neo City 2 Herre 2019
 • Winther Black Superbe 1 Elcykel Dame 7 gear Matsort – 2019

Herrecykler:

E-fly Nova Max

En elcykel kan sagtens være elegant at se på.

Det er denne model fra SCO et virkelig godt eksempel på.

Skal din næste cykel være eldrevet og samtidig se godt ud, så kunne det fint være denne.

Information om SCO’s herrecykel

Denne cykel fra SCO er en elegant, klassisk sortlakeret herrecykel på 28”.

Den fremstår lettere, end en egentlig er med sine 31 kg.

Den er udstyret med tre indvendige gear, bagagebærer og støttefod.

Det relativt diskrete batteri, som er et 6,6 AH-batteri, er monteret mellem baghjulet og bagagebæreren.

Motoren er på 36V, 250W, og der er 5 fart-niveauer, du kan indstille den til.

Fordele ved en elcykel

Foretrækker du at transportere dig på en cykel, fordi det er nemt, du får frisk luft og det er nemmere at komme omkring – især i storbyen, så kan du nemmere gøre det, hvis du får lidt hjælp til at træde pedalerne rundt via en motor.

Specielt hvis du skal ud på de længere cykelture er det vældig opmuntrende at få lidt skub på.

En motoriseret cykel er slet ikke det samme som en knallert, hvor du sidder helt passivt, her bevæger du dig stadigvæk – du kommer bare noget længere på trådet.

Få frisk luft, motion og energi til mange kilometers cykling med den miljøvenlige elcykel.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

 

Kalkhoff Agattu 1.B Advanced R Dame 11ah 2019

Kalkhoff Agattu 1.B Advanced R Dame 11ah 2019Denne elcykel af mærket Kalkhoff er en skøn elcykel, der vil føles som at køre på en almindelig cykel, hvor man dog kommer hurtigere og nemmere frem til sin ønskede destination.

Elcyklen har et flot design, der både er enkelt og stilrent, hvor man knap nok lægger mærke til motoren. Det er et tidløst design, som vil passe til enhver smag, og cyklen vil altid være flot at kigge på.

Denne Kalkhoff elcykel i modellen Agattu har vundet flere El-Cykeltests. I 2017 vandt den eksempelvis magasinet TÆNKs elcykel test, og den fik anden pladsen i 2018.

Elcyklen har kaliberbremser både på for- og bagfælgene samt en fodbremse. Cyklen er også udstyret med følgende række ting:

 • Pumpe
 • Skærme
 • Støtteben
 • Bagagebærer
 • For- og baglygte

Denne elcykel har også 7 indvendige Shimano Nexus gear, så man har mange valgmuligheder i valg af gear, når man kører. Elcyklen har også affjedring i saddelpinden og forgaflen, hvilket gør, at man får en meget behagelig og komfortabel tur på cyklen. 

Opladningen af elcyklens batteri er meget nem med USB opladerstik, og den har også Bluetooth opkobling.


Motoren på denne elcykel af mærket Kalkhoff har en motor på 250 watt, så man hurtigt kan komme op i tempo og få fart på cyklen. 

Er man ude efter en pæn elcykel med mange gear, og som giver en meget komfortabel og let cykeltur, vil denne Agattu elcykel fra Kalkhoff være et godt køb.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Gazelle Arroyo C7 + HMB

Gazelle Arroyo C7 + HMBVil du gerne sætte noget mere fut I din sportscykel, så se lidt nærmere på denne superlækre og sporty model fra Kalkhoff.

Her får du det sporty look kombineret med alle de fordele, der er ved en eldrevet cykel.

Med den cykel kan du kombinere din sport med muligheden for at få et godt skub undervejs.

Information om cyklen

Stellet er af aluminium, og den fås i flere størrelser.

Den er udstyret med ni Shimano gear og har god affjedring i forgaflen.

Motoren, der sidder på cyklen, er en Bosch Performance CX 36V/250W centermotor, og den kan køre omkring 150 km på en opladning.

Der sidder et stærkt støtteben på cyklen, og den er samlet 100 %, når du skal købe den.

Foren det sporty med det komfortable

Selv om du er en dedikeret sportsmand, så behøver det slet ikke at udelukke, at du anskaffer dig en elcykel.

Du kan jo stadig nyde dine cykelture, og du er stadig aktiv.

Du har bare mulighed for at køre længere ud i verden.

Og endelig så har du jo også mulighed for at slå motoren fra – eller vælge, om den skal være slået til på ud- eller hjemvejen.

 

 

Gazelle Vento C7 HMB Herre 2019, simpel og hurtig

Gazelle Arroyo C7 + HMBKildemoes E-Going Numberz EL 8g er cyklen til dig, der kan lide sporty cykler, uden selv nødvendigvis være helt i topform til at cykle lange distancer udelukkende af din egen ben-kræft.

Cyklens design er udtrykkeligt sporty, med sportssadel, sportsfrempind og næsten lige styr. Den kan næsten ikke have mere atletisk udsyn, kunne du tænke. Men den kan. Kildemoes har også udstyret cyklen med rullebremser for både for- og bagbremsen, der kræver minimal vedligeholdelse og understreger den lette look.

Kildemoes E-Going har 8 udvendige Shimano gear på smalle dæk, som også giver en behagelig køreoplevelse.

Skulle du mangle lidt kræfter at træde til med, er Kildemoes E-Going, med frontmotoren elegant indbygget i forhjulet, er helt bestemt den rigtige valg for dig. Den vil hjælpe dig til nemt at starte cyklen op ved lyskrydset, og også hvis du skal køre i modvind.

Motoren er på 250W, og den skal kun have en halv omgang på pedalerne for at komme i gang. For at overholde loven, slår motoren automatisk fra efter du opnår en fart på 25 km/t i 3. niveau, ved hjælp af en sensor i kranken. Cyklens 3 hjælpeniveauer er med til at opnå den ønskede fart, og dens smarte Walk-assist hjælper dig med nemt at trække cyklen, når du ikke sidder på den.

Kildemoes E-Going Numberz EL også har en smart LCD display på venstre side af styret, ved betjeningspanelet. Det informerer dig om blandt andet din hastighed, batteri kapacitet og meget mere. Betjeningspanelet kan også styre dine lygter, hvis du får brug for at justere dem, men ellers tænder både for- og baglygten automatisk.

Til cyklen medfølger der en 11.0 AH batteri, og den har en rækkevidde op til 75 km, afhængig af terræn og egen indsats. Så er det bare med at sadle op, og se sporty ud.

Damecykler:

Cannondale Mavaro Neo City 2 Herre 2019

Cannondale Mavaro Neo City 2 Herre 2019Her er elcyklen for dig, der gerne vil cykle, selv om du er fysisk udfordret – eller bare gerne vil have en lækker, rød elcykel, der er kraftig og stabil.

Cyklens design

Denne model fra Kalkhoff er superfed.

Den er meget markant i sit design med sin smukke stærke røde farve og de sorte kontraster.

Den har lav indstigning, hvilket gør det ekstra nemt at komme op på cyklen.

Centermotoren er ret diskret integreret i cyklen, så den ikke tager den visuelle opmærksomhed fra selve cyklen.

Den fremstår således både kraftig og elegant.

Fakta om cyklen

Stellet er af cherry red aluminium, og den kommer i forskellige størrelser.

Den kan bære op til 170 kg, så den er virkelig stærkt bygget.

Motoren er på 250 W. dækkene er Schwalbe Marathon 40-622.

Den er udstyret med 8 indvendige gear, og den har fodbremse og skivebremse.

Der er god affjedring i både forgaffel og sadel, og du får både et stærkt støtteben, en godkendt lås, lygter, skærme og bagagebærer med.

Den er selvfølgelig samlet 100 %, når du modtager den.

Skal du have en elcykel, der både er smart, nem at køre på og virkelig stærk, så er denne model fra Kalkhoff et godt bud.

Foldbar elcykel til til både damer og herrer:

Winther Black Superbe 1 Elcykel Dame 7 gear Matsort – 2019

Kildemoes E-Going Qharma EL 7g Dame er cyklen for kvinden, der kan godt lide at være anderledes, og samtidigt også blive forkælet. For denne cykel er designet for at forkæle med detaljerne.

Qharma har træ-lad og flotte indfarvede detaljer, kun fordi den kan godt lide at være noget helt for sig selv. Designet er klassisk, men også lidt kraftigt, så den kan være mere sikkert for dig. Cyklen er af aluminiumstel og har en forgaffel af stål. Den har hele 7 Shimano Nexus indvendigt gear.

De brede dæk og den opret kørestilling ser ikke kun godt ud, men er også mere behageligt for dig, når du cykler på længere afstand. Du kan også justere frempinden, så den passer perfekt til dig. Når du parkerer, holder styrlåsen din forhjul i en fast position, så din cykel bliver ikke en af dem, der vælter og ligger dagen langt på asfalten, mens du er på arbejdet.

Når du skal ud og cykle, får du hjælp af den diskret placerede 250 W EGOING frontmotor, der giver dig et ekstra lille skub, når du skal for eksempel cykle i modvind. Du kan starte den op allerede ved en halv omgang på pedalerne. For at overholde loven, slår motoren automatisk fra efter du opnår en fart på 25 km/t i 3. niveau, ved hjælp af en sensor i kranken. Cyklens 3 hjælpeniveauer er med til at opnå den ønskede fart, og dens smarte Walk-assist hjælper dig med nemt at trække cyklen, når du ikke sidder på den.

Batteriet rækker op til 75 km, på standard 8,8 AH batteri. Støttebatteri kan tilkøbes, hvis du skulle få brug for mere.

Qharma er udstyret med en fodbremse og en v-bremse, og du får masser af ekstraudstyr med, såsom kurv, lås, støtteben eller automatisk for og baglygte. Det kalder man en god karma.

Hvad er en elcykel egentlig helt præcist?

Det er du forhåbentligt blevet meget klogere på i denne elcykel test, mens ellers kommer der her nogen helt specifikke punkter:

Som navnet kraftigt antyder, så er en el-cykel naturligvis en cykel, der er blevet udstyret med en elektrisk motor, der kan hjælpe til, når du træder i pedalerne, men lige har brug for en tand ekstra kraft for at komme op af den store bakke eller komme igennem den kraftige modvind.

En elcykel bliver ofte brugt – og er også meget velegnet – som et transportmiddel til korte ture til og fra arbejde eller lignende.

Der er dog også mange, der bruger det som en erstatning for bil nr. 2, da man også sagtens kan tilbagelægge længere distancer med en elcykel, hvilket ikke helt er lige så nemt med en almindelig cykel.

Som nævnt før, så er en elcykel også særdeles anvendelig i forbindelse med de bakker, der normalvis er ved at tage livet af dig på en almindelig cykle og samtidig også for modvind, men den passer også rigtig godt til folk, der bare gerne vil kunne komme frem og tilbage på en cykel uden at blive alt for svedig.

Ydermere, så vil en elcykel også kunne udvide den rækkevidde, der er muligt for de mange turcyklister, der er i Danmark, uden at de skal involveres med andre former for transport.

I og med, at en elcykel er udstyret med en motor og et stort batteri, så vil sådanne cykler selvfølgelig være en anelse tungere end almindelige cykler.

Det er meget forskelligt hvor meget de mange elcykler på markedet vejer, men der er dog ingen tvivl om, at de generelt er blevet lettere i løbet af de seneste par år, da batterierne ikke blot er blevet bedre, men også meget lettere, hvilket betyder at du kan cykle længere på en enkelt opladning på en elcykel, der er kommet på markedet i år i forhold til en elcykel, der blev sendt på markedet for et par år siden.

Ydermere, så ses der også en tydelig tendens blandt de mange producenter af elcykler til, at man er begyndt at droppe de mange indstillingsmuligheder og mange gear, og i stedet er begyndt at erstatte dem med automatgear uden menneskelig indgriben.

Desuden har der også været meget snak om Bike by Wire på det seneste, som også er en tendens blandt de forskellige producenter af elcykler, der fjerner transmissionen i traditionel forstand.

Cyklistforbundet giver her 5 gode råd, til dig der overvejer at købe en elcykel.

Hvis du ikke har interesse i, at bruge en masse penge på en helt ny elcykel, så findes der heldigvis også en mulighed for at opgradere din egen almindelige cykel til en fuldt funktionsdygtig elcykel.

Det kan nemlig gøres med de såkaldte Upgrade Kits, der efterhånden har været på markedet i et stykke tid, men det er dog ikke noget, der er slået helt igennem blandt danskerne endnu, da det selvfølgelig også kræver, at man har tid og lyst til at fifle med, at få monteret det såkaldte Upgrade Kit på din nuværende cykel.

Hvis det først bliver gjort, så vil din nuværende cykel dog blive konverteret til en fuldt funktionsdygtig elcykel til en meget minimal del af den pris, som du skulle have betalt for en helt nyt elcykel.

Ydermere, så er der også flere og flere producenter af elcykler, og sådan set også Upgrade Kits, der begynder at implementere en ny funktion, der hedder Walk Assist, som er en funktion, der gør det muligt at lade motoren trække cyklen med en hastighed, der lyder på 6 km/t, hvilket er det tempo, som langt de fleste går i.

Det er en stor hjælp til de tidspunkter, hvor man skal trække cyklen, da den ofte vejer mere end 25 kg.

Forbrugerrådet Tænk har også lavet en guide til køb af elcykel. Den kan du læse her.

Politiken.dk har skrevet en artikel i 2017 om en ny type elcykel, hvor motoren er centerplaceret. De anbefaler dig at købe den med centermotor, hvis du ellers har råd til det. Du kan læse artiklen her.

Her kan du se en video hvor Tænk giver dig gode tips til køb af elcykel. Husk at den har nogen år på bagen, og at der derfor er sket rigtig meget på markedet for elcykler siden.

<

Er der nogle bestemt love med hensyn til elcykler?

Der er endnu ikke synderlig mange love, som man skal være opmærksom på, når man bruger sin elcykel, men der er dog blevet defineret og godkendt et par enkelte regler, som du kan læse mere om nedenfor, så du er forberedt på de forskellige regler og lovgivninger.

 1. Der må ikke være mere end én motor på cyklen, da den dermed vil kunne yde alt for meget i forhold til, hvad der er lovligt og hvad der er hensigtsmæssigt.
 2. Motoren må dertil heller ikke afgive mere effekt end maksimalt 250 Watt, hvor begrundelsen for dette naturligvis er det samme som det ovenstående.
 3. Det er ikke tilladt at lade motoren drive cyklen uden, at der også bliver trådt i pedalerne på cyklen, hvorfor den altså kun må hjælpe til, når du selv træder i pedalerne.
 4. Motoren må maksimalt assistere op til en hastighed, der lyder på 25 km/t, hvorefter motoren enten selv skal slå fra eller have en mulighed for at slå den fra, når hastigheden er nået.
 5. Der gælder præcis de samme regler med hensyn til bremser, lys og andet udstyr, som hvis det var en ganske almindelig cykel, som du cyklede rundt på til dagligt.

Se også denne artikel på bedste10.dk: ELCYKEL TEST 2020 – HER ER DEN BEDSTE ELCYKEL

Du kan læse om lovkravene og andre gode råd om elcykler hos rådet for sikker trafik.

Læs også: Mountainbike test – Kom godt ud i naturen

Denne side er anmeldt af: Hannah A. Frandsen Rating 10/10

Dette indlæg har fået NAN stjerner baseret på 0 anmeldelser fra vores brugere.
Bedøm dette indlæg
Forfatter

På Testmagasinet.dk kan du læse test og anmeldelser af diverse produkter, samtidig kan du læse meget mere om hvor du kan finde det ønskede produkt til de bedste og billigste priser på nettet.