Vælg den rigtige lampe til indretningen af rummet

Der er flere grunde til at udvælge den helt rigtige lampe, når du indretter dit hjem

Først og fremmest gengiver lys farver, hvilket skaber en mere levende indretning. Den rette lampe kan desuden påvirke opfattelsen af, hvor stort rummet føles, og lyset er med til at understrege indretningen og farverne i indretningen.

Som en ekstra gode ved at udvælge den rigtige lampe har lyset en indvirkning på dit humør. Lys giver nemlig energi.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du finder den perfekte lampe til din indretning, så læs med i dette blogindlæg.

Hvilken type rum skal lampen belyse?

Når du skal vælge lampe, er rummet med til at bestemme, hvor meget lys lampen skal afgive. Der er stor forskel på, om du skal have en lampe til soveværelset, eller om du skal have en lampe hængende i spisestuen med store glaspartier.

Lampen og lyset medvirker til at skabe den rette stemning i rummet. Ved at være bevidst om, hvilken type rum du skal hænge lampen op i, kan du bedre udnytte rummets potentiale. Samtidig kan indeklimaet i rummet forbedres, da lys skaber energi.

Lampens placering har også indflydelse på, hvilket design og hvilken variant der er ideel. Er du på jagt efter en lampe til soveværelset? Så kan en væglampe være et godt valg, fordi du kan justere, hvilken retning lyset skal pege i.

Væglampen kan både fungere som læselampe, men kan også belyse hele rummet. En pendel er en god løsning over spisebordet, da denne type lampe kan skabe en hyggelig stemning ved at give en mere afdæmpet belysning.

Lampens funktioner

Foruden at tænke over lampens placering er lampens funktioner vigtige. Overordnet findes der fire former for belysning:

  • Diffus og spredt belysning har til formål at belyse hele rummet og er især relevant i køkkenet eller på badeværelset. Diffust er typisk spotlamper eller andre loftslamper.
  • Rettet og koncentreret lys er ideelt de steder, hvor detaljer og genstande skal belyses effektivt. Det kan eksempelvis være ved skrivebordet eller i læsehjørnet. På kontoret er spots et oplagt valg, men ved skrivebordet eller i læsehjørnet har en væglampe med en smal skærm en god effekt.
  • Det opadrettede lys kan bruges som supplement til den diffuse belysning. Det kan eksempelvis være i stuen eller ved spisebordet. En pendel er et oplagt valg – især hvis du monterer en kontakt, hvor du selv kan justere lysstyrken. En væglampe kan også være et godt supplement, fordi du ved de fleste modeller kan dreje lampeskærmen i den ønskede retning.
  • Den sidste type er nedadrettet belysning. Det er med andre ord hyggebelysning, der er med til at skabe en særlig stemning i rummet. Det kan for eksempel være en pendel, hvor skærmen er lukket, eller hvor skærmens mønster genskinner på væggene.

Er du udfordret i valg af lamper?

Der kan være flere udfordringer forbundet med at vælge lamper. I indretningen af rum er der tendens til at prioritere lamper med nedadrettet lys. Det kan medvirke til, at selvom rummet har flere lamper, vil det stadig føles mørkt.

Nedadrettet belysning kan få rummet til at synes mindre, da lys ikke gengives ud i hele rummet. Derfor er det en god idé at vælge flere lampetyper, der supplerer hinanden. I stuen kan du blandt andet vælge en eller flere pendler over sofabordet og supplere med væglamper.

Væglamperne kan bruges, når du skal læse, eller når der er brug for ekstra lys på mørke vinteraftener. Har du en bolig med lav loftshøjde, kan det være svært at placere loftslamper.

Det samme er gældende, hvis du har bjælker i loftet, der ’afskærer’ belysningen. Derfor er det fordelagtigt, hvis du tænker på fleksibilitet. Vælg gerne lamper, hvor du selv kan justere og variere belysningen. På den måde kan du udnytte dine rum mest optimalt.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑