Synes du det er dyrt at varme din bolig op? Har du elradiatorer? Brændeovn? Eller bare et stort hjem? Så kan det også være en dyr fornøjelse at holde et hus opvarmet. Men vidste du, at du kan nedbringe din el-varmeregning betragteligt ved at få en luft til luft varmepumpe installeret? Hvad enten du planlægger komplet at erstatte dine elradiatorer med en luft til luft varmepumpe, eller blot er ude på at supplere din nuværende varmekilde vil der være penge at spare og en masse andre goder ved at investere i en varmepumpe. 

Hvad er en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe konverterer varmen i luften udenfor til varme, der kan blæses ind i din bolig. En luft til luft varmepumpe kan give ca. 4kWh varme pr 1kWh strøm den bruger. Til sammenligning skaber en elradiator kun 1kWh varme pr 1Kwh strøm. Det gør en luft til luft varmepumpe til den perfekte erstatning for gængs el-varme, eller som supplement til din eksisterende varmekilde. 

___________________________________________________________________________________________

Altech Sirius 12K

Yderligere fordele ved Sirius 12K:

 • Kan opvarme op til 120-130 kvm
 • Højt SCOP på 5,1

Altech Sirius 12KAltech Sirius 12K kan opvarme 120-130 kvadratmeter. Det er en fin lille model. Den er billig i drift og leverer stabil varme hele året uden at koste en bondegård. Super størrelse til sommerhuset, eller til at supplere for eksempel et oliefyr i en stor villa. Den har en pris hvor den på kort tid ender med at have tjent sig selv hjem i besparelser på varmeregningen.  

Det indbyggede Wi-Fi modul betyder at du kan betjene varmepumpen på afstand med din smartphone, tablet eller computer, hvilket er super praktisk, når du skal op i dit sommerhus og gerne vil have huset varmet op inden du ankommer. 

Eller du kan sætte den til at holde sommerhuset frostfrit, og kan sættes helt ned til 8 grader. Så undgår du også fugt og den lugt der følger med. Varmepumpen vil cirkulere luften lige så stille og dermed forbedre indeklimaet væsentligt hele året.

Altech Sirius 12K har en høj SCOP på 5,1. SCOP er virkningsgrad på årlig basis, og findes ved at dividere varmeeffekten med strømeffekten. Jo højere jo bedre, og 5,1 er aldeles fremragende. 

Energiklassen er A og støjniveau er lavt (54 dBA for udedelen, 21-46 dBA på indedelen) så det bliver ikke meget bedre. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

Se også denne lignende artikel på vores side Varmepumper i test – hvilken passer til dig?

___________________________________________________________________________________________

Altech Polaris 12K

Yderligere fordele ved Polaris 12K:

 • Kan opvarme 70-80 kvm
 • Højt SCOP på 4,0

Altech Polaris 12KAltech Polaris 12K kan opvarme 70-80 kvadratmeter og er så billig i drift, at du lige så godt kan have den kørende i sommerhuset, selv når du ikke er der. ved lav effekt selvfølgelig, så du kan holde sommerhuset frostfrit året rundt. Det øger komforten og indeklimaet, og så bliver det lidt sjovere at bruge sommerhuset i vinterhalvåret også. 

Lader du den køre året rundt i sommerhuset, kan du sætte det helt ned til 8 grader når du ikke bruger huset. Og har du trådløst netværk, kan du skrue op for varmen med din smartphone inden i tager af sted i sommerhus, og derved komme frem til et dejligt opvarmet sommerhus. 

Du får også gode besparelser ved at bruge denne lille varmepumpe med luft til luft som supplement i dit hjem med olie- eller gasopvarmning. For eksempel til brug i udestuen, som typisk kan være dyr at holde varm i vinterhalvåret og umuligt at køle ned om sommeren. 

Altech Polaris 12K har en høj årsvirkningsgrad (SCOP) på 4,0 hvilket er ganske fint. Energiklassen ligger på B på køling og C på opvarmning. Støjniveauet er lavt (26-42 dBA på indedelen, 52 dBA på udedelen). 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

___________________________________________________________________________________________

Altech Sirius 9K

Yderligere fordele ved Sirius 9K:

 • Opvarmer op til 90-100 kvm
 • Højt SCOP på 5,1

Altech Sirius 9KAltech Sirius 9K kan opvarme 90-100 kvadratmeter, og er billig i drift. Brug den i dit sommerhus, fritidshus, udestue eller lignende steder, enten enkeltstående eller som supplement til din allerede eksisterende varmekilde. Særligt hvis du har radiatorer og supplerer med en varmepumpe vil du kunne mærke en forbedring af indeklimaet ved at luften cirkuleres og varmen hurtigere fordeles i boligen. Det fjerner kuldebroer og reducerer fugt. Det vil du også kunne mærke på varmeregningen, og investeringen i sådan en fætter her vil hurtigt tjene sig selv hjem i besparelser på den front. 

Også denne model har Wi-Fi og kan styres fra din smartphone, og er dette ikke nødvendigt kan du i stedet bruge fjernbetjeningen som følger med. 

Bruges varmepumpeanlægget i et sommerhus, vil du heller ikke længere være nødt til at lukke huset ned i vinterhalvåret, da du nemt – og billigt – kan holde huset fri for frost og fugt. 

Altech Sirius 9K er støjsvag (29-43 dBA på indedelen, 53 dBA på udedelen). Den har en høj årsvirkningsgrad (SCOP) på 5,1 hvilket er fremragende. Energiklassen er også i top med en A bedømmelse på begge enheder. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

GÅ TIL

___________________________________________________________________________________________

Hvem kan bruge en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe er for dig, som bor i et 1 plans hus, eller som har et sommerhus, som opvarmes af el. I mange tilfælde vil du kunne nedbringe varmeregningen med over 50%. Luft til luft varmepumper er nemme at installere og forbedrer dit indeklima markant. Ja og så er det en klimavenlig løsning, da du også for dit CO2 udslip mere end halveret. Luft til luft varmepumper kan dog også supplere en allerede eksisterende varmekilde, som oliefyr eller gas. 

Få et godt indeklima

En luft til luft varmepumpe vil være med til at forbedre indeklimaet i din bolig. På kolde dage vi varmepumpen nemt, hurtigt og billigt få varmet huset op og cirkulere varmen i boligen så du undgår kuldebroer og fugt. Omvendt vil den også på varme sommerdage kunne fungere som aircondition, og du kommer derfor til at kunne styre hvilken temperatur du vil have indendørs. Aldrig mere vil du behøve putte 4 lag tøj på eller holde dig tæt på din eksisterende varmekilde for at holde varmen, eller hænge ud foran en åben fryserdør på en glohed julidag uden den mindste smule vind. 

Det vil også fjerne ”kælderlugt” fra fugtige sommerhuse, der har stået ubrugte noget tid. Og så er der støvfilter på, så du vil opleve at få en renere luft og et bedre indeklima. De fleste varmepumper er ret støjsvage, så skulle din varmepumpe støje unødigt bør du få foretaget et servicebesøg. Det er desuden også en langt mere behagelig varme end for eksempel elradiatorer og varmen vil blive fordelt langt bedre over hele arealet.

Nem at installere

Installationen af en luft til luft varmepumpe er rigtig nem og hurtig. Det tager som regel mellem 2 – 4 timer og så er installationen ofte inkluderet i prisen, når du køber et luft til luft varmeanlæg. Det giver sig selv at udedelen skal installeres udenfor, og inderdelen indenfor. Mellem de to enheder vil der løbe nogle rør, som forbinder de to. Du skal derfor påregne, at der skal bores et hul igennem ydermuren til disse rør. Yderdelen og inderdelen kan godt sidde forskudt af hinanden, det aftaler du blot med installatøren. 

Varmen kan godt cirkulere ud i flere rum, men det vil naturligvis altid være sværest at opvarme de rum der sidder længst væk fra anlægget. Tænk derfor over hvor det vil være smartest at sætte pumpen op, så I får mest mulig glæde af den. 

Det giver også sig selv, at dørene til de øvrige rum skal stå åbne for at varmen kan komme rundt i hele huset. Er der områder i huset, som er svært tilgængelige kan I supplere med små el-apparater. 

Både udedelen og inderdelen skal sættes til strøm. Husk at orientere dit forsikringsselskab, BBR registret og dit elselskab om varmepumpen. 

Vedligehold er også nem – bare husk at holde udedelen fri for blade og lignende, og støvsuge støvfiltret på inderdelen fra tid til anden. 

Varmepumpe – det klimavenlige valg

En varmepumpe er et klimavenligt valg til din varme. Godt nok kører denne varmekilde også på strøm, men den anvender ikke strømmen til direkte at producere varme, sådan som en elradiator gør. I stedet bruger den strømmen til at indsamle varme som allerede eksisterer, og sender denne varme videre i systemet. Det gør den enormt energi effektiv. Hvor en elradiator giver 1kW varme for hver kW, den forbruger, vil en luft til vand varmepumpe producere 3-4 kW varme pr. kW den forbruger. Varmepumpen er 3-4 gange så effektiv som direkte elvarme fra elradiatorer.

Derudover er elproduktionen i dag underlagt en del krav til Co2 udledning og rensning af den røg der udledes. Der er ikke helt så strenge krav til private oliefyr, så du glæder også miljøet ved at supplere dit oliefyr til en varmepumpe der kører på strøm produceret af eludbydere, som produceres centralt på biobrændselsfyrede kraftvarmeværker suppleret med sol- og vindenergi.

Dette gør varmepumperne til en af markedets mest miljøvenlige alternativer til dit oliefyr og en klar opgradering i forhold til el-radiatorer, da varmepumpen er 4 gange så effektiv. I nogle tilfælde vil dette også kunne medføre, at energimærket på din bolig forbedres, hvilket igen vil betyde, at din bolig stiger i værdi. Win win, som man siger. 

Hurtigt tjent hjem igen

En høj kvalitets luft til luft varmepumpe er en fremragende investering, som hurtigt tjener sig selv ind igen i besparelser på din elregning hvis du lige nu bruger konventionel elvarme. 

En beregning fra Teknologisk Institut tager udgangspunk i et sommerhus på 90 kvadratmeter, som er i brug ofte i løbet af hele året. Varmepumpen tager sig af 70% af opvarmningen, mens el-apparater fortsat tager sig af de resterende 30% af varmebehovet. De 30% er nogle ekstra soveværelser som ikke bruges så ofte, samt badeværelset. 

Mens et sådan sommerhus udelukkende opvarmes af el-apparater, vil den årlige udgift til elvarmen være på 16.000kr beregnet ud fra et behov for 8.000kWh til 2kr pr 1kWh. Med varmepumpen og de få supplerende el-apparater blev denne udgift reduceret til 9.000kr om året. En besparelse på 7.000kr, selvom 30% af varmebehovet stadig varetages af elvarme. 

Varmepumpen + installation udgjorde en investering på 20.000, og hvis du dividerer det med besparelsen på 7.000kr om året, vil du kunne se at det tager under 3 år (2,9) før den investering har tjent sig selv hjem igen. Det er utroligt hurtigt, og det kan derfor ikke betale sig ikke at skifte til en varmepumpe. 

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Her ser du en lille liste over luft til luft varmepumpeanlægfra Altech. Fælles for dem alle er, at det er komplette anlæg, hvor både inde- og udedelen er med i prisen. Der er også mulighed for at søge energitilskud på hver af disse muligheder. Hvor stort et tilskud du kan få afhænger af forskellige faktorer, men et overslag ser således ud: 

 • Gaskedel suppleres med 1 stk luft til luft varmepumpe: 3334 kr.
 • Oliekedel suppleres med 1 stk luft til luft varmepumpe: 3334 kr.
 • Biokedel suppleres med 1 stk luft til luft varmepumpe: 2224 kr.
 • El-varme skiftes ud med til luft til luft varmepumpe suppleret med el-radiatorer: 1690 kr.
 • El- varme i sommerhus skiftes ud med luft/luft varmepumpe: 572 kr.

Men hvor tilskuddet måske ikke er så stor ved komplet at erstatte el-opvarmning, vil du i stedet se en markant besparelse på din elregning, og investeringen kan derfor stadig godt betale sig – i høj grad endda. 

Ydermere har anlæggene disse egenskaber til fælles: 

 • Bedre indeklima
 • Reducerer dine varmeudgifter
 • Kan styres via Wi-Fi
 • Støjsvag
 • Energieffektiv
 • Luft kan styres i 2 retninger på inderdel
 • Trinløs ned til 8 gr. (frostsikring)
 • Kan anvendes som aircondition
 • Benytter miljøvenlig kølemidde

 

Konklusion

Alt i alt går du ikke galt i byen med nogen af disse tre anlæg, og hvilken varmepumpe du bør vælge kommer mere an på hvor mange kvadratmeter du ønsker at opvarme. 

Så hold endelig ikke tilbage – det kan kun betale sig at investere pengene i en god varmepumpe. Den er hurtig tjent hjem, din varme bliver mere jævn, luften renere, indeklimaet bedre, du sparer penge på varme, og du nedbringer dit CO2 udslip. Hvad venter du på?

 

Se også: 12 tip til klimaanlæg for at slå varmen udgivet af angieslist.com

Denne side er anmeldt af: Selam Frandsen Rating 10/10

Forfatter