Tænk miljøvenligt ved husbyggeri

Står du over for et spændende nybyggerprojekt, som skal danne rammerne om familiens fremtid? Og går du samtidig meget op i at passe på miljøet? Så kan det være en god idé at tænke miljøet med ind i dit byggeprojekt. Dog kan det være lettere sagt end gjort, og på hvilke poster kan du sætte ekstra ind, for at dit nye hjem er bæredygtigt og miljøbevarende?

I denne artikel bliver du præsenteret for en række tips til, hvordan du kan tænke bæredygtighed ind, når du skal bygge et nyt hus.

SE OGSÅ: Pillefyr test – Økonomisk og miljørigtig opvarmning af din bolig

Lavenergi og energieffektivitet

Hvis du skal bygge et nyt hus, har du mulighed for at fokusere på lavenergi. Lavenergi er ikke blot en miljøvenlig løsning, som vil spare miljøet for energispild, men er samtidig en prisinvestering for dig – i hvert fald på længere sigt.

Hvis du skal bygge et nyt hus, kan du nemlig med fordel tænke energieffektivt ind i byggeprojektet. Det er nemlig langt billigere at bygge et energieffektivt hus fra starten frem for at skulle foretage en energirenovering om nogle år.

Ved at bygge energieffektivt er du samtidig på forkant med fremtidens krav. Man har i dag allerede en lang række retningslinjer for, hvor energieffektive huse skal være i fremtiden, og er du på forkant med disse retningslinjer, sikrer du dig et miljøvenligt og moderne hjem både nu og i fremtiden.

Miljøvenlige varmekilder

I de seneste år bliver der sat mere og mere fokus på grønne varmeløsninger. Dette skyldes, at vi er blevet mere bevidste om, hvor meget de forskellige varmeløsninger forurener, og at vi ud fra denne viden forsørger at mindske den forurening, der kommer fra varmekilder. Derudover er der ligeledes mange penge at spare ved at benytte de grønne varmekilder.

Blandt grønne varmekilder finder du blandt andet pillefyret. Pillefyr er lig de gammeldags oliefyr, men forskellen er bare, at et pillefyr fyrer med piller, som forurener langt mindre end det sædvanlige brændsel. Det er dog ikke kun miljøet, som pillefyret skåner, men også pengepungen. Med et pillefyr kan du nemlig opnå store besparelser på varmeregningen. Dette skyldes først og fremmest, at træpillerne er meget billige sammenlignet med den værdi, den energi de genererer, har.

Når du skal på jagt efter et pillefyr, skal du dog huske at gå efter en A-energimærket løsning, da disse pillefyr er de absolut mest miljøvenlige. Du kan læse meget mere om varmekilder her.

Miljøvenlige og bæredygtige materialer

Skal du i gang med et nybyggeri, har du alverdens muligheder for at vælge miljøvenlige og bæredygtige materialer. Der findes en lang række materialer, som du bør undgå at købe, hvis du vil hoppe med på miljøbølgen og skabe rammerne om et bæredygtigt hjem. Samtidig findes der et hav af gode, holdbare og miljøvenlige materialer.

Blandt de mest miljøvenlige materialer finder du de tunge materialer som mursten og klinker- og vægkonstruktioner, der kan opsamle og holde på solvarme. Disse materialer vil spare miljøet for en masse spildvarme og samtidig spare dig for en stor varmeregning.

Derudover er genbrugsmaterialer ligeledes den perfekte løsning til dig, som ønsker at skabe et bæredygtigt hjem. Her er det vigtigt at undgå brug at metaller som stål og aluminium, da disse kræver meget energi at fremstille. Brug i stedet zink, så snart dette kan anvendes, da zink har en række miljømæssige fordele. Dette materiale kan nemlig potentielt genanvendes ved at blive smeltet om og er derfor et godt og bæredygtige genbrugsmateriale.

Et andet råd er at købe lokalt producerede materialer. Ved at købe disse, belastes energiforbruget ikke ved transport, hvilket er med til at skåne miljøet.

Gå efter svanemærket

Svanen er et af Danmarks to officielle miljømærker og det eneste miljømærke, som bruges til mærkning af huse. Siden 2005 har det været muligt at få sit hus svanemærket, hvis det lever op til en række miljøkrav. Blandt kravene findes: lavt energiforbrug, godt indeklima, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, bæredygtige certificeret træ osv.

Selvom et svanemærket hus er en smule dyrere per kvadratmeter end et almindeligt hus, behøver det bestemt ikke at være dyrere på længere sigt.

Faktisk har Miljømærkning Danmark beregnet, at man i Danmark kan spare omkring 2500 tusinde kroner om måneden ved at vælge et svanemærket husbyggeri frem for et almindeligt, moderne hus – dette er penge, som ikke blot er gode at have, men som også er et tegn på, at miljøet skånes.

 


Comments are closed.

Back to Top ↑