Hvis du ikke har noget forhenværende kendskab til luftrensere og ikke rigtigt ved, hvad de kan bruges til, så kan det godt være en kende vanskeligt at forestille sig, hvad de egentlig kan bruges til og hvorfor du skal bruge penge på dem.

Det skal dog understreges allerede nu, at man faktisk kan bruge luftrensere til et bredt spektrum af forskellige ting, da de blandt andet kan være behjælpelige til at fjerne støv, røg og pollen, men det er dog kun i et mindre omfang, at de kan det.

Du skal derfor ikke forvente, at du kan stille en luftrenser op i et lokale og den sørger for at fjerne alt det støv, der cirkulerer rundt i luften eller at du blot kan stille en luftrenser op i stuen, hvorefter du nemt kan sidde og ryge cigaretter uden, at det kommer til at sætte sig i både møbler, vægge og så videre.

Endvidere, så er en luftrenser selvfølgelig også med til at neutralisere lugte, hvilket betyder at det for eksempel kan være en fordel at sætte dem op i soveværelset, så man undgår lugten af sved o.lign., når man vågner om morgenen efter en varm nat.

Der er mange gode grunde til at købe en luftrenser og i denne luftrenser test er der blevet taget et nærmere kig på 5 gode eksempler på luftrensere til hjemmet.

LÆS OGSÅ: Affugter test

___________________________________________________________________________________________

Indholdsfortegnelse:

___________________________________________________________________________________________

Electrolux EAP300 luftrenser


Electrolux EAP300Går du med en drøm om, at luften hjemme i din lejlighed eller i dit hus er meget renere end den er? Synes du et sundt indeklima er rigtig vigtigt for din hverdag og dine levevilkår?

Så er denne Electrolux EAP300 luftrenser lige det rette valg for dig, og din familie.

Med denne Electrolux EAP300 luftrenser, får du en luftrenser som oprigtig hedder Oxygen Healthy home luftrenser.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Den har 4 rensningsstadier og luftsensor der overvåger kvaliteten af luften i netop dit hjem. Den giver frisk, ren luft, hvilket gør dit indeklima meget mere sundt, og så skal du ikke engang røre en finger. Den ordner det hele selv.

Den har en kapacitet på hele 70 m2, den har aktivt kulfilter, også er der fjernbetjening med til den.

Som du kan se, får du meget for pengene, og et hjem med ekstra god luft.

På den engelske udgave af Testfreaks har 67 brugere givet den en score på 8,5 ud af 10, hvilket siger os, at det er en god luftrenser, der lever op til forventningerne.

 

 

LÆS OGSÅ: Ismaskine test

Woods luftrenser ELFI 900


Woods luftrenser ELFI 900Kan du nikke genkendende til at det er svært, at holde indeklimaet rent for støv, pollen, svampesporer og andre mikropartikler, så er du ikke alene. Mange boliger er fyldt med uønskede partikler, og det kan være svært at hamle op med.

Eksperter råder til rigeligt med udluftning, men pollen drøner altså også ind igennem vinduer. Med Woods luftrenser ELFI 900 bliver det ikke noget problem at få renset ud i din bolig.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

På ingen tid vil den have udskiftet den urene luft med ren luft, ved at cirkulere rummets luft igennem et HEPA filter.

Filtret sørger for at mikropartiklerne ikke kommer ud i rummet igen, og så kan du få en dejlig skøn nattesøvn, uden hosten og svien for eksempel.

Lider du af allergi eller er du særlig sensitiv overfor andre partikler, så skal du ikke tøve et sekund med at prøve denne model. Den er kraftig i både fysik og ydeevne, så du på meget kort tid vil have et rent rum.

Du kan flytte den fra rum til rum uden problemer, da den ikke vejer ret meget.

Den klarer rum fra 60 til 80 kvadratmeter, har fire hastigheder, er energivenlig og lydsvag, så du i princippet godt kan vænne dig til at sove med apparatet tændt, hvis det er dit behov. Leveres med to kulfiltre og to HEPA filtre.

 

 

MI Air Purifier 2H Luftrenser


MI Air Purifier 2H LuftrenserMI Air Purifier 2H er en gulvstående luftrenser, som sørger for, at du har det bedst mulige indeklima. 

Den er et minitårn, hvor den øverste del er der, hvor du kan styre indstillingerne og den nederste del er der, hvor den tager luften ind. Under skærmen har den sit filter, hvor den optager alt snavs osv. og dermed giver dig et godt indeklima.

Den er 52 cm høj og 24 cm bred. Den kan bruges i alle rum og du kan sagtens flytte den rundt, alt efter det rum som du skal være i. 

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Den renser din luft hele vejen rundt om sig selv, så det er ligegyldt, hvor du stiller den henne i et rum. Det er klart, at du får mest ud af den, hvis du placerer den central i rummet.

Den kan sagtens gøre luften ren i et stort rum, det tager blot længere tid. På deres hjememside skriver de, at det tager 5 min. at gøre et værelse på 10m2 rent. Hvis du har en stue på 23 m2, så tager det 11 minutter. Så du kan ligeså godt placere den i det rum, hvor du snart skal være, da det går så hurtigt.

Til at styre det hele kan du tilkoble den til din mobiltelefon med deres app. På den måde kan du se, hvor langt den er nået og om den har nogle anbefalinger til dit rum. Ved hjælp af app’en kan du sætte den til at gå automatisk i gang på bestemte tidspunker om dagen.

Den er også god at have, hvis du lider af allergi, fordi den kan fjerne alt fra støv til pollen. Så endelig kan du skabe et sted, hvor du kan være sikker fra alt det, som du ikke kan tåle ude.

Woods ELFI 150 luftrenser


Woods ELFI 150 luftrenserVi opholder os rigtig meget indendørs, og i Danmark særligt i vinterhalvåret. Det betyder, at vi er spærret inde i for eksempel en bolig, hvor indeklimaet måske ikke er det allerbedste.

Arbejder du på kontor, så kender du det sikkert også, at indeklimaet ikke er særlig godt.

Det skyldes, at vi er omringet af mikropartikler hele tiden, og nogle af dem, er ikke særlig gode for os. Faktisk så er der mange som blive utilpasse eller syge af et dårligt indeklima.

FORHANDLER

TOTAL PRIS

ANNONCER

 

Hyppig udluftning kan være godt, men samtidig med at du lufter ud, så åbner du også op for flere andre uheldige partikler – for eksempel bil-os ude fra gaden med mere.

Woods Elfi 150 er måske svaret på dine drømme om et renere og sundere indeklima. Hvis ikke du har prøvet det før, og du har problemer med mikropartikler, som for eksempel støv, pollen, svampesporer eller lignende, så skulle du gøre det nu.

En ludtrenser filtrerer alle mikropartikler fra i luften i et rum på bare få timer, så så er det helt rart at være i det. Du bliver fri for dine symptomer, hvad enten det er svien i øjnene, hoste, hovedpine eller det der er meget værre.

Woods har fremstillet denne model, og den er meget effektiv, og kan dække meget store rum op til 150 kubikmeter luft pr. time. Den er utrolig lydløs, og bruger ikke megen strøm. Modellen her er til vægmontering.

 

Meacoclean Maxi Luftrenser med HEPA-filter, kulfilter og UV-lys


Meacoclean Maxi LuftrenserDen sidste i denne luftrenser test er en Meacoclean Maxi Luftrenser og det er nok en af de mest avancerede luftrensere på markedet, og som filtrerer lidt mere fra i indeklimaet end helt normale luftrensere.

Uanset hvad du døjer med i forbindelse med et dårligt indeklima, enten hjemme i boligen eller på jobbet, så kan du godt regne med, at denne model klarer ærterne eller rettere partiklerne.

Et dårligt indeklima skyldes, at der er for mange uønskede partikler, og det er der mange mennesker som lider meget under.

Allergikere er selvfølgelig en gruppe, men der af mange flere som er særligt sensitive overfor de små partikler, som støv, svampesporer, bilos, og for eksempel cigaretrøg med mere. Det giver ubehag, og måske ligefrem hovedpine, sløvhed og mange andre symptomer.

Denne model er så avanceret, at den har en sensor, som måler luftkvaliteten, og når du tænder for renseren, så kører den indtil luften er ok igen. Det er smart og enkelt.

Du kan indstille den til flere hastigheder, og ved højeste, kan den godt støje lidt, men hvis du giver den et par timer i et rum ved mindre hastighed, så hører du den næsten ikke.

Placer den for eksempel i soveværelset et par timer inden du skal sove, og sluk for den, når du går til køjs, så kan du regne med at din nattesøvn bliver noget bedre end før. Klarer rum op til 80 kvadratmeter.

Filtrerer trafikforurening, partikelforurening, pollen, cigaretrøg, støv, støvmider, mug, skimmel, vira og bakterier, hud- og pelsaffald fra kæledyr, og flygtige organiske forbindelser fra maling og fuger. Det bliver bare ikke bedre, når det gælder luftrensere.

LÆS OGSÅ: Saftpresser test

 

 

Virker luftrensere rent faktisk efter hensigten?

Det kan være svært at svare entydigt på dette, da der er mange forskellige former for luftrensere og nogle er naturligvis bedre end andre – sådan er det med alle ting.

Dog kan enhver luftrenser i et betydeligt omfang fjerne støv og partikler, men du skal dog være opmærksom på, at det udelukkende er mens støvet og partiklerne rent faktisk svæver i luften.

Du skal være opmærksom på, at det gør de fleste former for både pollen, husstøvmider og dyreallergener kun i ganske kort tid.

Ja mulighederne er mange med de store producenter, der er på markedet med luftrensere og grunden til, at de har vokset sig så store og producerer så mange forskellige typer maskiner og apparater, er fordi at de altid producerer kvalitetsprodukter man kan regne med.

Derfor bør du egentlig også kun anskaffe dig en luftrenser, hvis du har store problemer med svævestøv i luften, og kun hvis almindelig rengøring og udluftning ikke er nok til at løse dit problem.

Det kunne dog også være p.g.a tobaksrøg, at du vil anskaffe dig en luftrenser, og lige netop dér udmærker luftrensere sig. Teknologisk.dk har udgivet denne artikel om luftrensere og tobaksrøg, mens Ingeniøren har udgivet en anden artikel om samme emne. Konklusionen er dog den samme i begge artikler. Luftrensere er utrolig gode til, at fjerne de skadelige partikler i tobaksrøgen.

Hvis du ikke har sådanne problemer, så er det meget tvivlsomt, at du vil kunne få hverken glæde eller gavn af en luftrenser, uanset hvilken type af luftrenser, der er tale om.

Endvidere, så skal du også være opmærksom på, at de er meget dyre i drift, hvorfor du vil opleve at strømforbruget er højt, eftersom det kommer til at kræve en del energi at presse luft gennem deres filterne i maskinen.

Alt det ovenstående virker naturligvis meget skeptisk, men det er dog ikke ensbetydende med, at du ikke skal gå ud og investere i en luftrenser, for den kan faktisk gøre en mærkbar forskel for dig, der ofte oplever diverse former problemer med støv, pollen o.lign., der svæver rundt i lokalet.

Hvis du har problemer med pollen, så ved du nok også at, mange gange så er en støvsuger ikke nok og i disse situationer kan en luftrenser virkelig gøre en stor forskel.

Ikke nok med det, så kan du selvfølgelig også bruge den til at sende en frisk duft ud i lokalet, hvor du har valgt at installere din luftrenser.

Endvidere, så er der også rigtig mange luftrensere, der kommer med andre funktioner end blot at kunne bruges som en luftrenser,  hvilket eksempelvis kan ses på den første model på denne liste, der blandt andet også kan tilbyde flere forskellige former for lydterapi, hvilket giver dig muligheden for at gå og lytte til diverse former for behagelig lyd.

Der er dog ikke nogle af modellerne der ligefrem kan fungere som en lysterapilampe.

Derfor kan der også være andre grunde til, at investere i en luftrenser i stedet for blot at gøre det grundet det faktum, at du kan bruge den til at rense luften for diverse bakterier, partikler, pollen og meget andet.

LÆS OGSÅ: Komfur test

Hvilke typer luftrensere findes der på det danske marked?

Der findes op til flere op til flere forskellige former for luftrensere, der bliver solgt på det danske marked i dag, og de har selvfølgelig alle sammen flere fordele og ulemper, hvorfor det handler om at vælge den korrekte luftrenser for dit vedkommende.

Når du er færdig med denne luftrenser test, er du blevet meget klogere på, hvad der er vigtigt for dig.

I øjeblikket har du – som udgangspunkt – mulighed for at vælge én af de nedenstående modeller:

  • Ioniseringsapparater
  • Luftrensere med elektrostatiske filtre
  • Luftrensere med partikelfiltre
  • Luftrensere med gasfiltre
  • Ozongenerator/ozonluftrenser

Hvad gør de forskellige typer luftrensere?

Der er mange luftrensere på markedet i dag og de forskellige luftrensere virker forskelligt og renser dermed også luften på forskellige måder. Nogle apparater kombinerer flere af metoderne.

Der er grundlæggende fire forskellige metoder, der kan bruges til at rense luften, som producenterne enten formår at bruge enkeltvis eller derimod kombinerer med diverse typer af filtre:

  • Mekanisk ved at presse luft gennem filtre.
  • Elektrostatisk ionisering.
  • Fotokemisk reaktion med UV-stråler.
  • Ikke-termisk plasmareaktion med stærk strøm.

Du skal desuden være opmærksom på, at hvis du overvejer at anskaffe dig en luftrenser, så er der nogle luftrenser, der udsender det sundhedsskadelige stof ozon, der i sidste ende kan ende med at give dig åndedrætsbesvær.

Eksempler på diverse former for typer af apparater og filtre

Som nævnt, så findes der et væld af forskellige former for apparater og filtre, der bruges i forbindelse med luftrensere. Nedenfor kan du læse lidt mere om de forskellige apparater og filtre, så du kan danne dig en idé om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud og købe din luftrenser.

1. Et ioniseringsapparat sørger for at fjerne typisk partikler fra luften. Du skal dog være opmærksom på, at de udelukkende fjerner ofte kun en meget lille del af den samlede partikelmængde i rummet, så de har desværre ikke nogen synderligt høj effekt, hvorfor det skal kombineres med andre filtre og deslige.

Du skal desuden også være opmærksom på, at ioniseringsapparater kan danne ozon.

2. Hvis du vælger en luftrenser med elektrostatiske filtre, så har det vist sig at de i visse tilfælde kan være særdeles effektive i forbindelse med at fjerne partikler, men det er dog kun de partikler, der svæver rundt i luften og ikke dem, der ligger rundt omkring i lokalet.

På lige fod med ovenstående, så skal du også være opmærksom på, at en luftrenser, der er udstyret med et elektrostatisk filter kan danne ozon.

3. Partikelfiltre er mere eller mindre fysiske filtre, der kan sørge for at filtrere partiklerne fra. Disse filtre kan desuden fås i flere forskellige kvaliteter og det er naturligvis en selvfølge at de virker mere eller mindre godt, alt afhængigt af hvilket partikelfilter du får fat i.

Du skal selvfølgelig fokusere på at vælge et partikelfilter, der er af så høj kvalitet som overhovedet muligt.

4. Der er også mange luftrensere på det danske marked, der bliver solgt med gasfiltre, som også bliver kaldt for kulfiltre. Du skal dog være opmærksom på, at det kun er nogle gasser, der bliver holdt tilbage og andre bliver ledt igennem.

Du skal dog også være opmærksom på, at stofferne bliver frigivet igen, hvis du ikke sørger for at filtrene bliver skiftet ofte nok, hvorfor du skal være opmærksom på det.

5. Slutteligt, så er der også op til flere forskellige luftrensere, som er udstyret med enten en ozongenerator eller ozonluftrenser, som har den opgave, at de skal fjerne lugte. Det er dog vigtigt, at du er indforstået med, at de kan være sundhedsfarlige.

Det er selvfølgelig helt og aldeles op til dig, hvorvidt du er alligevel er villig til at investere i en luftrenser, der er udstyret med en ozonluftrenser eller en ozongenerator.

Her kan du se hvordan du selv bygger en luftrenser

 

Forfatter