Danskerne er europamestre i gør-det-selv-projekter

I disse måneder overtager mange danskere nøglerne til deres nye hjem, og herefter står den som oftest på renovering i større eller mindre grad. Strabadserne klarer vi gerne selv, og vi er langt mindre villige til at kontakte en håndværker end resten af Europa

Ifølge tal fra Boliga sælges der i maj og juni 15% flere boliger end i resten af året, og med en typisk overtagelsesfrist på 3-4 måneder gør det september til den helt store flyttemåned. Det er dog sjældent, at det nye hjem står knivskarpt efter de tidligere ejere, og derfor er renovering ofte en del af boligpakken.

For manges vedkommende starter renoveringsprojekterne, så snart nøglerne er sat i døren, og her er vi danskere glade for at klare arbejdet selv. Vi skræmmes ikke af gør-det-selv-løsninger; i hvert fald ikke i samme grad som andre europæere.

Tidligere på året lavede den globale boligplatform Houzz en undersøgelse, der viste, at hver fjerde dansker vælger at gå i krig med arbejdet selv, når hjemmet skal renoveres. Kun 76% kontakter en håndværker.

I Irland er det 94%, der ringer efter en håndværker, mens 92% af briterne og 82% af tyskerne gør det samme. Vi løber altså med sejren som europamestre i gør-det-selv-projekter i huset.

Men hvilke forbedringer kaster vi os så over?

Dørproducenten Swedoor har lavet en undersøgelse, der klarlægger, hvilke projekter vi danskere typisk prioriterer først.

1) Vægge

Størstedelen af nye danske boligejere – faktisk helt op mod 48% – starter det nye boligprojekt med at skifte tapet og male, når de overtager deres nye hjem. Væggene rummer mange spor efter tidligere ejere, og både misfarvning, huller og røglugt kan skæmme boligen.

Maling og tapet gør underværker, når hjemmet skal gøres personligt og hjemligt, og yderligere er det et projekt, de fleste kan overskue uden indblanding fra professionelle håndværkere.

2) Vinduer og døre

Næsten 25% af danskerne starter med at skifte vinduer og døre, når det nye hjem skal sættes i stand. Som regel skyldes det, at de eksisterende ikke lever op til tidens isolerings- og sikkerhedsmæssige krav, men det kan også være indretnings- og designmæssige forhold, der ligger forud for udskiftningen.

I forbindelse med at udvendige døre skiftes, viser undersøgelsen, at mange også vælger at skifte de indvendige døre, så de passer til den enkle og lyse stil, der hersker i Skandinavien.

3) Gulv og loft

På renoveringslistens tredjeplads kommer udskiftning eller istandsættelse af gulv og loft, og selvom der stadig er mange danskere, der vælger at klare arbejdet selv, så er dette punkt alligevel ét, der jævnligt kalder på fagfolk.

I ældre huse er lofterne typisk lakerede fyrretræslofter eller et andet listeloft, der ikke passer ind i en moderne, skandinavisk indretning, og derfor vælger mange at skifte dem.

Når det kommer til gulvene, kan boligkøberne til gengæld være heldige at overtage et stabilt og lækkert trægulv; det kan bare være svært at få øje på. Gennem tiden har tidligere ejere lagt både linoleum, gulvtæpper og alskens andre materialer ovenpå de flotte planker, og derfor skal der både knofedt og hårdt arbejde til give trægulvet nyt liv.

Tendensen er klar

Uanset hvordan vi vender og drejer det, taler tallene for, at vi danskere renoverer boliger på livet løs. Men hvor istandsættelsens vigtigste parameter tidligere var, at det nye blev mere praktisk end det gamle, handler det i dag om at bevare huset sjæl, så man kan mærke dets lange historie.

Mange boligejere renoverer med respekt for det hjem, de har overtaget. En nænsom hånd og en god portion forståelse for byggetekniske epoker betyder, at vi i dag ser flere og flere hjem vende tilbage til deres oprindelige stil – en tendens der tilfører både varme, personlig og sjæl til hjemmet.


Comments are closed.

Back to Top ↑